Zašto se u Mostaru forsiraju samo nerealni projekti?

26.10.2011. 09:43 / Izvor: Dnevni list
Zašto se u Mostaru forsiraju samo nerealni projekti?

Mostar domaćin Mediteranskih igara 2021.! Mostar će se povezati zračnom linijom i dovesti u grad milijun posjetitelja! Probit će se tunel kroz brdo Hum i time rasteretiti gradski promet i povezati s južnim dijelom grada! Mostar će dobiti četiri trake koje će ići gradskim središtem! Mostar će dobiti tri nova kružna toka! Mostar dobiva golf terene, aqua park, sportsku dvoranu... i tako dalje i tako dalje. Sve su to ostala samo prazna obećanja, kojih su se građani Mostara naslušali proteklih godina.

Promoviraju se eksperimenti


Gradske vlasti Mostara iz nepoznatih razloga nisu nedavno otišle u turski Mersilj, gdje su trebale najaviti kandidaturu za Mediteranske igre, kako bi vidjele imaju li potporu svih članica. Ali, to nije napravljeno. Grad Mostar nije imao svog predstavnika u Turskoj. Stoga je nejasno kako se uopće provode aktivnosti na tom planu i kako grad Mostar uopće namjerava konkurirati za organizaciju MI 2021.

Dalje, kad je riječ o zračnim linijama i radu Zračne luke Mostar, koja bilježi odličnu sezonu, Grad Mostar im ne daju značajniju potporu. Čak naprotiv. Guraju im, iz nepoznatih razloga, charter letove s Pescarom, koji su se pokazali kao promašaj. U devet letova u Mostar je stiglo nevjerojatnih 300 putnika. S druge strane, na sve moguće načine se pokušava progurati taj eksperiment i čak se najavljuje dovođenje milijuna turista.

Onda, priča o rješavanju prometnih problema građani su se u više navrata naslušali u zadnjih pet godina. Probijanje tunela kroz brdo Hum je bilo vrhunac svega. Na taj način se namjeravao rasteretiti gradski promet i povezati središte s južnim dijelom grada. Da se razumijemo, to bi bio vrhunski potez, koji bi itekako unaprijedio razvoj i povezanost Mostara. Međutim, problem je u tome što se to nije ni pokušalo realizirati, već je poslužilo samo kao “probni balon”, koji se rasprsnuo odmah nakon zadnjih lokalnih izbora 2008.

Ista je stvar i s četiri prometne trake, koje su se spominjale u to vrijeme i koje su trebale ići središtem Mostara, od Centra 2 prema Španjolskom trgu. No, to se više nigdje ne spominje, baš kao i tri nova kružna toka koja su se trebala praviti u zapadnom dijelu Mostara. Jedino na čemu se još donekle radi je izgradnja kulturno-sportskog centra u naselju Centar 2, čiji se dovršetak ni ne nazire. Najavljen je do jeseni 2012., ali radovi nisu izišli još ni iz temelja.

A kad je riječ o ostalim stvarima poput aqua parka ili izgradnje golf terena, koji su najavljivani, onda je itekako jasno kako su se ti projekti najavljivali kako bi se stvarala neka pozitivnija atmosfera i nada u bolju budućnost, a ustvari se radilo o “zamagljivanju očiju” javnosti od stvarnih problema.

Nejasni potezi


Iz svih gore navedenih stvari ostaje potpuno nejasno zašto mostarske vlasti, pa i predstavnici političkih stranaka teže nerealnim stvarima ili, pak, zašto se konstantno forsiraju nerealni ili, bolje rečeno, neostvarivi projekti.

Umjesto da vode riječi o pravim problemima i rješavanju drugih započetih stvari, oni se bave nerealnim projektima. Kako rade, najbolje govori primjer da ne uspijevaju dovršiti ni projekte za koje postoje novci, kao što je slučaj s kanalizacijskom mrežom u Ilićima, koja čeka na realizaciju još od 2008. godine. Da ne govorimo o potpunoj blokadi Grada Mostara, i radu Gradskog vijeća koje duže vremena ne uspijeva donijeti nijednu odluku za dobrobit grada. Naprotiv, vlasti se bave nerealnim stvarima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti