Općine TK: Za sedam dana prijedlog lokacije za izgradnju deponije

14.06.2011. 16:03 / Izvor: eKapija.ba
Općine TK: Za sedam dana prijedlog lokacije za izgradnju deponije

Općine Tuzlanskog kantona će u roku od sedam dana dostaviti Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okolice prijedlog načina rješavanja deponovanja komunalnog otpada i prijedlog eventualne lokacije za izgradnju deponije komunalnog otpada. Jedan je od zaključaka sa danas održanog sastanka koji je ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Senija Bubić sa saradnicima upriličila sa predstavnicima općina sa područja Tuzlanskog kantona.

Situacija na Kantonu, kada je u pitanju zbrinjavanje čvrstog otpada nije dobra i većina općina nema riješeno pitanje zbrinjavanja. Kako je istaknuto na sastanku općine Tuzla, Kalesija, Sapna, Čelić i Teočak su djelomično riješile ovaj problem ili su na putu rješavanja dok je najteža situacija trenutno na područjima općina Živinice, Srebrenik i Gradačac.

"Ministarstvo nema namjeru da se nameće i rješava probleme koji su u izvornoj nadležnosti općinskih struktura, ali stojimo na raspolaganju da pružimo pomoć i da u skladu sa našim mogućnostima pomognemo u rješavanju ovog problema", istakla je ministrica Bubić, te dodala da je cilj Ministarstva pokušati artikulisati i usmjeriti djelovanje općina kako bi se iznašlo najkvalitetnije rješenje ovog problema.

"Sanitarna eko deponija je projekat koji je započet 2002. godine, sa planom realizacije na području općine Lukavac. Nakon investiranja 1.800.000 KM cijeli projekat je zaustavljen otporom lokalne zajednice", prisutne je podsjetila direktorica Javnog komunalnog preduzeća Regionalni centar za upravljanje čvrstim otpadom Lejla Ibrahimović koja je prisustvovala današnjem sastanku.

Kako su tema današnjeg sastanka bili i planovi općina i dalja perspektiva ovog komunalnog preduzeća danas je dogovoreno da će općine osnivači Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom Tuzla obezbijediti prisustvo svojih predstavnika na narednoj sjednici skupštine navedenog JKP radi rješavanja daljeg statusa, navodi se u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti