Prvi otkup na bh. tržištu: EOS Matrix preuzeo potraživanja Intesa Sanpaolo Carda

31.12.2011. 11:15 / Izvor: eKapija.ba
Prvi otkup na bh. tržištu: EOS Matrix preuzeo potraživanja Intesa Sanpaolo Carda

Kompanija EOS Matrix, koja je početkom godine počela sa svojim poslovanjem u BiH, prije nekoliko dana napravila je prvi otkup potraživanja na našem tržištu. Radi se o otkupu jednog dijela potraživanja Intesa Sanpaolo Carda.

(Mirjana Vuković)

Mirjana Vuković, direktorica ove kompanije kojoj je glavna djelatnost naplata i otkup potraživanja, nije htjela govoriti o iznosima, ali je naglasila da je ovo veliki poduhvat budući da su novi na našem tržištu. Ovim su, objašnjava, sva potraživanja prenesena su na EOS Matrix.

Kompanija od koje otkupe potraživanja se tako više ne mora baviti tim problemom jer sav rizik naplate prelazi na EOS. Na ovaj način, navodi, pomažu i cjelokupnoj bh. ekonomiji jer dužnicima mogu ponuditi plaćanje na rate i to na duže vremensko razdoblje, a time će i banke i financijske institucije imati manje posla u naplati potraživanja.

"Može se reći da od ovoga imaju koristi svi - i banke i dužnicima i mi", navodi ona. Njihova prednost je i to što ne postoji vrijednost potraživanja koje ne mogu otkupiti. Ono što je bitno za klijente je i da u naplati imaju podršku iz njihovog sjedišta koje se nalazi u Hamburgu, ali iz svih zemalja u kojima EOS posluje. Naplatu i otkup dugovanja rade isključivo od financijskih institucija i telekoma.

Također, napominje da će EOS Matrix uskoro postati članica Centralnog registra kredita – CRK, i na taj način omogućiti bankama i drugim financijskim institucijama sigurnost da će prenesena potraživanja i dalje biti evidentirana. EOS Matrix, dio je EOS grupacije, jedne od vodećih internacionalnih kompanija koja se bavi naplatom potraživanja.

D.Kozina

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti