Karlos Slim odustaje od trke za "Telekom" - Meksički milijarder hoće poljsku firmu

16.02.2011. 08:44 / Izvor: Blic
Karlos Slim odustaje od trke za 'Telekom' - Meksički milijarder hoće poljsku firmu

(Karlos Slim)

Meksički milijarder Karlos Slim najverovatnije odustaje od kupovine 51% akcija "Telekoma". Nakon što je francuska telekomunikaciona kompanija "France telekom" i zvanično odustala od kupovine 51% akcija domaćeg "Telekoma Srbija", sva je prilika da će to uraditi i Slimov "America Movil", koji želi da učestvuje na tenderu za poljski "Polkomtel".

Sa druge strane, ruski milijarder i dalje je u trci za kupovinu "Telekoma" i svoju ponudu će podneti preko kompanije "Turksel", saznaje "Blic" u Ministarstvu finansija kome je i poverena prodaja "Telekoma".

Izvršni direktor meksičke kompanije Danijel Haj je na Sajmu telekomunikacija u Barseloni za Rojters izjavio da će o učešću u trci za poljsku kompaniju odlučiti naredne sedmice.

Imao je mnogo manje entuzijazma oko kupovine udela u srpskom "Telekomu".

- Razmišljam da se ne prijavim za srpski "Telekom"- rekao je on.

Ovo ne bi bilo prvo odustajanje kompanija koje su otkupile tendersku dokumentaciju za kupovinu akcija "Telekoma Srbija", jer je "France telekom" sada već i zvanično izašao iz trke. Sa druge strane, nezvanično se može čuti da ni ruski milijarder ne pokazuje veliku zainteresovanost za sada.

Ipak, kako nezvanično saznajemo baš je on taj koji je spreman da izdvoji minimalnu sumu od 1,4 milijarde evra. Pored njega, odnsono kompanije “Turksel”, čini se da među najozbiljnijim kandidatima za kupovinu 51% akcija "Telekoma" ostaju one koje su se na početku i najviše spominjale kao potencijalni kupci- "Austria telekom" i "Deutsche telekom".

Inače, tendersku dokumentaciju za kupovinu većinskog udela u "Telekomu" otkupili su "Deutsche Telekom", "Telekom Austria", "Weather Investments", "America Movil", kao i kompanije "Turksel" i "Vimpelkom", obe u vlasništvu ruskog milijardera Mihaila Fridmana.

Prema poslednjim najavama Vlada će prodati svega 31 svojih odsto deonica u domaćoj kompaniji, jer je grčka telekomunikaciona kompanija OTE nedavno je i zvanično uputila pismo Vladi kojim potvrđuje spremnost da proda svoj udeo koji ima u "Telekomu Srbije".

Od prodaje 51% "Telekoma" Vlada očekuje prihod od najmanje 1,4 mlrd EUR, jer je to najniža propisana cena. "Telekom" je 2009. godine poslovao sa profitom od 13,3 milijarde dinara i bio kompanija sa najvećom neto dobiti u Srbiji. Vlasnik je kompanija "m:tel" u Crnoj Gori i "Telekoma Srpske" u Republici Srpskoj.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti