Za efikasnije unaprjeđenje nacionalne mreže Telekomunikacije RS-a odabrale kompaniju Alcatel-Lucent

06.11.2009. 16:38 / Izvor: eKapija.ba
Za efikasnije unaprjeđenje nacionalne mreže Telekomunikacije RS-a odabrale kompaniju Alcatel-Lucent

Kompanija Alcatel-Lucent (Euronext Paris i NYSE: ALU) je 6. novembra 2009. godine objavila da je izabrana od strane Telekomunikacija Republike Srpske, glavnog telekomunikacijskog operatera u Bosni i Hercegovini, da efikasno unaprijedi nacionalnu mrežu najmodernijom tehnologijom.

Konsolidacijom IP i optičkih mreža u zajedničku IP mrežnu infrastrukturu visoke snage, Telekomunikacije Republike Srpske će moći pružiti svojim rezidencijalnim i biznis korisnicima napredne servise kao što su Internet velike brzine, Voice over IP, poslovne servise i mobilni backhaul za 3G, i sve to sa najvećom pouzdanošću i u skladu sa najvišim standardima za kvalitet usluge.

"Mi želimo da našim korisnicima, kako pravnim tako i fizičkim licima, pružimo širok spektar korisnih širokopojasnih usluga koje su lake za korištenje", rekao je Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma Srpske. "Sa stalno rastućim Internet saobraćajem koji se podstiče iz video i mobilnog broadbanda, moramo osigurati da naš kapacitet odgovara potrebama naših korisnika. Alcatel-Lucentovo rješenje će nam omogućiti da to uradimo uz smanjenje upravljačkih i operativnih troškova".

Alcatel-Lucent će obezbijediti svoje novo Converged Backbone Transformation rješenje koje će čvršće integrisati resurse IP-a i optičkog prenosa, te omogućiti provajderima usluga da optimizuju i unaprijede svoje prenosne mreže u radu sa rastućom potrebom za broadbandom. U cilju osiguranja značajnog smanjenja operativnih i troškova održavanja, Alcatel-Lucent će takodjer obezbijediti čitav spektar profesionalnih usluga koje uključuju poslovne analize, projektovanje i implementacija mreže, kao i upravljanje uslugama.

(Predrag Ćulibrk, generalni direktor Telekoma RS)

"Internet, govorni, saobraćaj podataka i video saobraćaj nastavljaju da rastu, primoravajući provajdere usluga da nađu načine da smanje troškove pouzdanog prenosa podataka, a da u isto vreme pruže nove usluge. Naše dugogodišnje partnerstvo sa Telekomom Srpske olakšalo nam je da zajedno s njima radimo na traženju najboljeg rješenja", rekao je Raul Ros, direktor Alcatel-Lucenta za Jugoistočnu Evropu.

Novi pristup kompanije Alcatel-Lucent smanjuje broj neophodnih mrežnih elemenata, poboljšava efikasnost u smislu energije i skladišnog prostora, pojednostavljuje snabdijevanje mreže i menadžment nedostataka, smanjuje na minimum latentnost i povećava pouzdanost mreže. Za provajdera usluga ovo će značiti veću efikasnost, veću fleksibilnost i manju kompleksnost, uz uštedu električne energije, prostora i operativne složenosti.

Još od 2001. godine Alcatel-Lucent je globalni lider u optičkom prenosu i IP routingu, uz vodeću poziciju u optici i jaku drugu poziciju u IP edge routingu. Mnogi od najvećih svjetskih provajdera usluga oslanjaju se na Alcatel-Lucent za IP i rješenja u optičkom prenosu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti