Sarajevo: Potpisana dva sporazuma o obuci i stručnom osposobljavanju za nova zanimanja

07.09.2011. 16:24 / Izvor: Fena
Sarajevo: Potpisana dva sporazuma o obuci i stručnom osposobljavanju za nova zanimanja

U Federalnom zavodu za zapošljavanje (FZZZ) danas su potpisana dva sporazuma koji se odnose na obuku nezaposlenih i stručno osposobljvanje djelatnika s područja Tešnja, Jelaha i Usore.

Potpisnici prvog sporazuma, kojim su definirani kriteriji za obuku 20 osoba s evidencije nezaposlenih iz Tešnja, Jelaha i Usore za posao varioca, su FZZZ, USAID-Sida FIRMA projekt, Agencija za razvoj općine Tešanj (TRA) i firma "Ćosićpromex" d.o.o. iz Usore.

Drugi sporazum, koji se odnosi na stručno osposobljavanje 32 kandidata za zanimanje tehničar-mehatronike, potpisali su predstavnici FZZZ-a, USAID-Sida FIRMA projekta, TRA i Njemačkog društva za saradnju (GIZ).

Potpisnici spomenutih sporazuma - direktor FZZZ Miralem Šarić, šefica USAID-Sida FIRMA projekta Dina Karić, direktor TRA Hilmo Perčo, direktor Ćosićpromex-a Mijo Ćosić i predstavnik GIZ-a Mirza Jusufović istaknuli su značaj saradnje u oblasti zapošljavanja, odnosno edukacije i obuke, uključujući prekvalifikaciju, dokvalifikaciju, te sticanje dodatnih vještina u skladu s najnovijim zahtjevima tržišta rada.

Potpisivanje sporazuma pozdravili su načelnik općine Tešanj Fuad Šišić i direktor Mješovite srednje škole (MSŠ) iz Tešnja Muharem Saračević, potcrtavajući obavezu lokalnih zajednica na planu "prepoznavanja" potreba za određenim profilima i zanimanjima, a sve u funkciji ekonomskog rasta i povećanja stope zaposlenosti u BiH.

Sporazum u vezi s obukom i certifikacijom varilaca rezultat je iskazanih potreba firme Ćosićpromex, a radi se o pilot-projektu vrijednom 39.940 KM za čiju je realizaciju FZZZ osigurao 19.000 KM, FIRMA-projekt - 10.740 KM, Ćosićpromex - 8.300 KM, TRA -1.600 KM i MSŠ Tešanj - 300 KM.

Troškovi realizacije projekta - Obuka i certifikacija mehatroničara iznose 81.910 KM u čemu Firma projekt participira s 26.000 KM, a u istu svrhu FZZZ je osigurao 20.410 KM, GIZ - 10.150 KM Federalno ministarstvo obrazovanja - 9.800 KM, Trening centar "Velenje" (Slovenija) - 5.000 KM, te TRA - 2.550 KM.

Kako je rečeno, spomenuti projekti dio su ciklusa aktivnosti koje se provode u sklopu lokalnih zajednica, a najnoviji sličan sporazum u utorak su u Goraždu (BPK) potpisali predstavnici FZZZ-a i USAID-Sida FIRMA projekta čija bi realizacija trebala rezultirati zapošljavanjem značajnog broja nezaposlenih osoba s tog područja.

FIRMA projekt je petogodišnji projekt podržan od razvojnih agencija - USAID i SIDA u sklopu kojeg se raznim aktivnostima podstiče ekonomski rast i zapošljavanje, fokusirajući se na tri sektora bh. privrede - drvnu preradu, turizam i metaloprerađivačku industriju.


*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti