Proglašeni poslodavci godine za osobe s invaliditetom u BiH

02.12.2010. 14:24 / Izvor: Fena
Proglašeni poslodavci godine za osobe s invaliditetom u BiH

U povodu Međunarodnog dana osoba s invaliditetom, u Sarajevu je danas održana svečana ceremonija dodjele nagrada poslodavcima, učesnicima kampanje Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u Bosni i Hercegovini za 2010. godinu.

Poslodavac godine za osobe s invaliditetom u BiH za ovu godinu u kategoriji javnih preduzeća je JP Komunalno Brčko, u kategoriji velikih preduzeća - Volkswagen d.o.o. Sarajevo, u kategoriji srednjih preduzeća - Deljković d.o.o. Bugojno, a u kategoriji malih preduzeća - Geneza d.o.o. Mostar.

Oni su pokazali da uprkos globalnim trendovima smanjenja broja zaposlenih i proizvodnih troškova, u okruženju gdje dominira diskriminacija osoba s invaliditetom, uspijevaju zapošljavati i ovu kategoriju stanovništva.

Naprimjer u JP Komunalno Brčko od oko 380 uposlenika više od 20 njih su osobe s invaliditetom čiji se procent kreće od 20 do 80, dok je u Volkswagenu zaposleno 17 tih osoba, također, različitog stepena invaliditeta.

Preduzećima, pobjednicima u sve četiri kategorije (mala, srednja, velika i javna poduzeća) dodijeljene su slike umjetnika s invaliditetom, nastale u okviru Regionalne likovne kolonije Balkana 2010., a ostalim učesnicima konkursa zahvalnice.

Nagrade su poslodavcima, između ostalih, uručili visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko i operativni menadžer u Svjetskoj banci Goran Tinjić.

Inzko je istaknuo da je zapošljavanje osoba s invaliditetom ljudski gest te da i te osobe imaju pravo na posao i da su jednakopravne sa svim ostalim građanima.

-Oni glasaju, oni su državljani BiH, a, pored toga, prema nekim podacima iz moje zemlje, rade odlično, pa čak i natprosječno. Firme od osoba s invaliditetom nemaju nikakvu štetu, kazao je visoki predstavnik.

Nina Šahbegović iz Inicijative preživjelih od mina, jednog od organizatora, kazala je da se promocijom poslodavaca koji zapošljavaju osobe s invaliditetom želi pokazati dobra praksa poslovanja koja omogućava jednak pristup pri zapošljavanju i na radnom mjestu te podići svijest ostalih poslodavaca o sposobnostima i mogućnostima osoba s invaliditetom da ravnopravno učestvuju na otvorenom tržištu rada i potaknuti ih na zapošljavanje ove populacije.

Kampanja za izbor poslodavaca godine za osobe s invaliditetom provedena je drugi put u BiH zaredom, a na na inicijativu organizacija: Inicijative preživjelih od mina (IPM), Centar za razvoj i podršku (CRP) Tuzla i internet portala Posao.ba.

Svečanost je upotpunjena i izložbom umjetničkih slika sa spomenute kolonije te nastupom hora i orkestra Centra za slijepu i slabovidnu djecu iz Nedžarića.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti