Staklena banka u Mostaru: Za novu prodaju čeka se izvadak iz ZK ureda

30.12.2010. 10:38 / Izvor: Dnevni list
Staklena banka u Mostaru: Za novu prodaju čeka se izvadak iz ZK ureda

Pravnih prepreka za raspisivanje natječaja za prodaju zgrade Staklene banke u Mostaru više nema, trenutačno se čeka izvadak iz Zemljišno-knjižnog ureda Općinskog suda u Mostaru kao dokaz o vlasništvu kako bi objekt išao na prodaju, piše Dnevni list.

Zaostaci u predmetima

Prema riječima Senada Kazazića, likvidacijskog upravnika, nema nikakvih drugih aspiracija i smetnji jer je nesporno da je zgrada u vlasništvu Gospodarske banke, te se, navodi on, uskoro očekuje pozitivno rješenje.

"U tijeku je rješavanje zahtjeva, očekuje se rješavanje podnesaka koje ima ZK izvadak i kad to bude završeno, objekt će ići na prodaju. Mi ne možemo zasad ništa planirati, budući da je ovaj ured u velikom zaostatku s rješavanjem predmeta. Opće je poznato kako ovaj ured ima višegodišnje zaostatke i da je uvelike neažuriran", kazao je Kazazić, dodavši kako za pravovaljanu prodaju treba izvaditi dokument o vlasništvu iz katastra, kao i zemljišno-knjižni izvadak, jer, navodi on, po zakonskim propisima samo takvi objekti mogu biti prodati.

"Zadnji put zahtjev u ZK ured smo podnijeli prije tri mjeseca jer smo tad dobili određena rješenja koja se upisuju u ZK izvadak i koja idu u pozitivnom smjeru k rješavanju problema, uplaćena je građevinska renta i svi troškovi vezani za objekt, a koji su ranije bili sporni i koji su sprječavali prodaju objekta", kazao je Kazazić.

Godinama su postojali brojni kupci zainteresirani za kupnju zgrade Staklene banke, ali su zbog neriješenog imovinskog statusa objekta i zahtijeva od Gradske uprave završavali neuspješno. Najozbiljniji kupac je bio Hypo Alpe Adria bank d.d. Mostar, koja je bila potpisala i predugovor za kupnju ove zgrade.

Hypo banka je za kupnju Staklene banke bila spremna izdvojiti pet milijuna maraka, a predviđeno je bilo da se nakon kupnje ovaj devastirani objekt pretvori u suvremenu poslovnu zgradu. Da se radilo o vrlo ozbiljnoj namjeri, potvrđuje činjenica da je banka za potrebe obnove naručila studiju stabilnosti konstrukcije zgrade koju je izradio Građevinski fakultet u Mostaru.

Poslije toga objavljen je i peti natječaj za prodaju Staklene banke koji je ponovno poništen jer Gospodarska banka nije bila u mogućnosti osigurati u kratkom roku pravovaljane dokumente o vlasništvu, zbog čega je i poništen. Grad Mostar se uvijek pojavljivao s dodatnim zahtjevom za uplatu građevinske rente koju je banka drugi put platila poslije rata.

Ostala samo konstrukcija

Staklena banka, izgrađena prije 25 godina, arhitektonski vrlo zanimljiv objekt u središtu grada, još uvijek stoji prazna i urušena, prepuštena na milost i nemilost kako vremenskim (ne)uvjetima, tako i ljudskom čimbeniku.

Inače, zgrada Privredne banke Sarajevo, kasnije Gospodarske banke Mostar, među Mostarcima poznatija kao Staklena banka, nikada nije ni dovršena, a u ratu je dodatno devastirana, tako da trenutačno predstavlja najveće ruglo u najstrožem središtu grada. Budući da je Staklena banka izgrađena preko puta jedinoga gradskog parka Zrinjevac, te u neposrednoj blizini središnjega gradskog trga, njezin urušeni izgled još više dolazi do izražaja. S ove zgrade skinut je sav željezni i metalni materijal, pa su sada ostale vidljive samo zidne konstrukcije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti