Poljoprivrednici dobijaju vizu za tržište: U Bijeljini otvoren regionalni centar za otkup voća i povrća

02.04.2010. 11:05 / Izvor: Nezavisne novine
Poljoprivrednici dobijaju vizu za tržište: U Bijeljini otvoren regionalni centar za otkup voća i povrća

Banjalučka kompanija "Delta Maxi", filijala srbijanskog "Delta Holdinga", otvorila je juče u Bijeljini regionalni centar za otkup voća i povrća u koji je uložila 100.000 eura.

Objekat površine oko 550 metara kvadratnih opremljen je u skladu s najsavremenijim svjetskim standardima za skladištenje i čuvanje voća i povrća sa dnevnim kapacitetom od 150 tona.

"Centar može da zadovolji potrebe cijele regije, a voće i povrće koje bude otkupljivano od poljoprivrednih proizvođača biće distribuirano kroz maloprodajnu mrežu 'Delta Maxija'. Plan je da u prvoj godini centar ostvari promet u vrijednosti od pet miliona KM", rekao je Milan Borota, direktor "Delta Maxija" za BiH.

On je istakao da je prvi objekat ovakvog tipa lociran u Bijeljini jer je Semberija poznata po masovnoj proizvodnji kvalitetnog voća i povrća.

"Otkupni centar je namijenjen proizvođačima koji svoje proizvode žele plasirati putem maloprodajne mreže 'Delta Maxija'. Otkup oko 20 povrtarskih i voćarskih kultura biće obavljan tokom cijele godine", kazao je Borota.

Uspostavljanjem saradnje između proizvođača i kompanije "Delta Maxi", naglasio je Borota, biće obezbijeđen plasman proizvoda semberskih poljoprivrednika, ne samo na domaćem, već i na tržištu Srbije i Rusije.

"'Delta Maxi' će u saradnji s poljoprivrednim proizvođačima i kvantaškom pijacom u Bijeljini svojim potrošačima ponuditi najsvježije voće i povrće proizvedeno na semberskim njivama. Proizvodi iz Semberije koji su otkupljeni danas već sutra se mogu naći na policama centara od Banjaluke do Moskve", rekao je Borota.

Otvaranje otkupnog centra u Bijeljini organizovano je u okviru kampanje Vlade i Privredne komore RS "Naše je bolje", kojom se promovišu domaći proizvodi i značaj njihove kupovine. Predrag Gluhaković, ministar trgovine i turizma RS, rekao je da "Delta Maxi" tim potezom svim poljoprivrednim proizvođačima nastoji da pruži mogućnost lakšeg plasmana proizvoda, a potrošačima ponudi kvalitetne domaće proizvode.

"Otkup domaćih proizvoda na jednom mjestu omogućuje brži protok proizvoda iz Semberije, koja je bogom dana za proizvodnju hrane", istakao je Gluhaković i dodao da vjeruje da ovo neće biti otkupna stanica samo za Semberiju nego i za ostatak RS.

Predsjednik Područne privredne komore Bijeljina Mihajlo Vidić istakao je da je ovo veoma važan događaj za Semberiju i njene poljoprivrednike, dok je Predrag Jović, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu bijeljinske opštine, ocijenio da otkupni centar poljoprivrednim proizvođačima otvara perspektivu sigurnog plasmana proizvodnje.

Prodajnu mrežu "Delta Maxija" u BiH čine 24 objekta velikog i malog formata, a u ovoj kompaniji planiraju nastavak ekspanzije na bh. tržištu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti