Svjetska banka: Procjena napretka u realizaciji Projekta registracije zemljišta u FBiH

10.12.2010. 07:46 / Izvor: Fena
Svjetska banka: Procjena napretka u realizaciji Projekta registracije zemljišta u FBiH

Nadzorna misija Svjetske banke je početkom decembra bila u redovnoj posjeti Federaciji Bosne i Hercegovine da bi obavila procjenu napretka realizacije Projekta registracije zemljišta koji se finansira kreditnim sredstvima Svjetske banke i budžetskim sredstvima Federacije BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva pravde FBiH.

U sklopu Nadzorne misije održani su sastanci članova tima Svjetske banke s predstavnicima nadležnih institucija Federacije BiH i Jedinicom za implementaciju Projekta registracije zemljišta u FBiH.

Predstavnici nadležnih federalnih institucija su istakli spremnost da nastave s aktivnim učešćem u procesu nastavka uspješne implementacije Projekta registracije zemljišta.

U organizaciji Jedinice su održane i radionice gdje su prezentirani rezultati ostvareni na implementaciji aktivnosti na sistematičnom ažuriranju katastra i obnovi zemljišne knjige u Gradačcu i Čapljini i radionica o IT strategiji u sektoru zemljišne administracije Federacije BiH.

Također su organizovane i radne posjete članova Nadzorne misije i predstavnika Jedinice Samire Leskovac i Ediba Mehmedovića zemljišnoknjižnim uredima općinskih sudova u Tuzli i Gradačcu, kao i općini Gradačac.

U toku posjete su održani radni sastanci s predsjednicom suda u Tuzli Biljanom Novak, predsjednicom suda u Gradačcu Almom Alić i s pomoćnicom načelnika Općine Gradačac Feridom Durmišević.

Članovi Nadzorne misije su izrazili izuzetno zadovoljstvo rezultatima u implementaciji Projekta registracije zemljišta u Federaciji BiH. To se posebno odnosi na aktivnosti na rješavanju svih neriješenih predmeta u zemljišnoknjižnim uredima općinskih sudova u Tuzli i Mostaru kao i aktivnosti koje se izvode radi usaglašavanja podataka katastra i zemljišne knjige.

U toku posjete su predstavnici Svjetske banke razgovarali sa svim nadležnim institucijama Federacije BiH o konkretnim prijedlozima i pripremama za nastavak realizacije Projekta registracije zemljišta koji bi bio također finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke i budžetskim sredstvima Federacije BiH i implementirao bi se u periodu od 2012. do 2017. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti