Prohujalo sa izborima: Nema ko odlučivati o koncesiji za vjetroelektranu na Podveležju

09.11.2010. 15:48 / Izvor: eKapija.ba
Prohujalo sa izborima: Nema ko odlučivati o koncesiji za vjetroelektranu na Podveležju

Iako je prije više od mjesec dana završena konkursna procedura za dodjelu koncesije za izgradnju vjetroelektrana na lokalitetu Podveležje nadomak Mostara, odluka o najpovoljnijem ponuđaču još nije donesena jer se čeka formiranje nove komisije.

Nakon opštih izbora koji su se u BiH održali 3. oktobra 2010., komisiji za koncesije je istekao mandat, a nova komisija koja će dati konačnu odluku o početku izgradnje vjetroparka na platou Podveležja bit će formirana nakon što se uspostavi skupština vlast u HNK.

Tender predviđa dodjelu koncesije na trideset godina na 16 lokacija pojedinačne površine 900 kvadratnih metara.

Ministar gospodarstva u ovom kantonu Esad Humo ipak vjeruje da neće biti nepotrebnih čekanja, jer je Vlada odredila članove komisije, a skupština tek treba da ih odobri. No, ukoliko Skupština ne odobri kandidate za komisije, cijela procedura bi mogla biti vraćena na početak.

"Sav posao koji je preostalo je tehničke prirode, tako da vjerujem da će cijela procedura biti završena i prije Nove godine. Na konkurs se prijavilo nekoliko firmi, a među njima i Elektroprivreda BiH, Privredna komora Italije, jedna firma iz Mostara i jedna iz Danske. Na komisiji je sada da donese odluku, a jedno je sigurno- svi koji se uključe u ovu utrku, morat će u svojoj ponudi imati bankarske garancije", kazao je Humo, koji nije želio prejudicirati ko ima najviše izgleda da dobije dozvolu za koncesije.

Ipak, da Elektroprivreda BiH ozbiljno računa da će dobiti ovaj posao govori i jučerašnja informacija o povlačenju sredstava od Evropske komisije u iznosu od 978.090,21 euro za projekat ispitivanja vjetropotencijala u Bosni i Hercegovine. Jedan dio novca odobren je krajem septembra ove godine, a drugi dio novca "će biti uplaćena po završetku projekta izgradnje i puštanja u pogon dvaju vjetroagregata na platou Podveležje, što je pilot-projekt EPBiH", navodi se u informaciji.

Podsjećamo, Elektroprivreda BiH je otkupila istraživanja vjetropotencijala na području platoa Podveležje, koje je obavila kompanija Vjetroenergetika.

Ministar Humo odbija tvrdnje da je Elektroprivreda favorizirana kompanija u ovom projektu, te tvrdi da će posao dobiti onaj ko bude imao najbolje reference. Najvažnije uslov, naglašava on, jeste da firma pokaže da je sposobna iznijeti tako važan projekat kao što je izgradnja vjetroparka na Podveležju.

Izgradnja vjetroelektrana na platou Podveležje projekat je vrijedan oko 100 miliona eura, a prema projektu ukupna snaga vjetroparka iznosila bi minimalmo 2,0 MW.

Gradsko vijeće Mostara odobrilo je izgradnju ukoliko se u lokalnu zajednicu uloži najmanje 900.000 KM, ako se rekonstruiraju lokalni putevi, stvore uslovi za vodosnabdijevanje, obezbijedi pomoć u izradi turističkog koncepta platoa Podveležje.

Kao glavne prednosti investiranja u izgradnju vjetroelektrana kao alternativnog izvora energije, navodi se mogućnost angažovanja lokalne građevinske operative na izvođenju radova, stalno zaposlenje nove radne snage na radu Vjetroparka, kontinuirani prihodi o zakupa zemljišta i prihod od koncesione naknade 2,5 posto od ukupno proizvedene električne energije.

N.V.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti