Dogovorena saradnja luka Brčko i Vukovara

25.10.2010. 08:45 / Izvor: eKapija.ba
Dogovorena saradnja luka Brčko i Vukovara

Na sastanku predstavnika Brčko Distrika sa predstavnicima Vukovarsko- srijemske županije bilo je govora o saradnji Luke Brčko i luke u Vukovaru. Na sastanku je istaknuto da se u Vukovarsko-srijemskoj županiji radi na proširenju luke i izgradnji novih kapaciteta prema Nuštru i u njenom sastavu izgradnji kanala Dunav-Sava-Dunav u dužini od 61 km, koji će imati posebno obilježje kanala, čiji će dio u dužini od 14 km služiti za navodnjavanje.

"U brčanskoj luci se radi na izgradnji prilaznih puteva, jednog direktnog željezničkog kolosijeka i razdvajanju lučke uprave i lučkog operatera, za što je ugovoren kredit od Svjetske banke u iznosu od 10 miliona eura", rekao je direktor Luke Brčko Mustafa Nuković na sastanku.

Planirano je da će se saradnja odnositi i na čišćenje korita rijeke Save, za šta Brčko distrikt ima obezbijeđeno 5,7 miliona eura kao i čišćenje njenih obala od mina te na popravke kranskih dizalica i ostale opreme. Bilo je riječi i o radu Savske komisije i o regulaciji vodotoka u šta su uključene i Slovenija, Srbija, Hrvatska i BiH, kroz čije teritorije protiče rijeka Sava.

Za cjelokupan projekt izmuljivanja rijeke Save kroz Hrvatsku potrebno je osigurati, rečeno je, oko 700 miliona eura. Idejni projekt je urađen i odobrena sredstva od IPA fondova za ovu namjenu, a formirana je i Agencija za plovne puteve Hrvatske, čije je sjedište u Vukovaru.

A za smještaj sistema navigacije za plovidbu od Savske komisije predloženo je da to bude u Brčkom, kao u središnjoj tački u ukupnom toku rijeke Save. Konstatovano je, takođe, da je za svaki od ovih projekata potrebno uraditi određene stručne i ekološke studije, pribaviti potrebne dozvole, kao i dozvole za zaštitu okoliša, što znatno usporava njihovu realizaciju te je dogovoreno da Hrvatska i BiH pomognu jedna drugoj pri njihovom efikasnijem osiguravanju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti