Sastanak Grupacije: Sajamsku industriju približiti evropskim standardima

04.12.2010. 11:17 / Izvor: eKapija.ba
Sastanak Grupacije: Sajamsku industriju približiti evropskim standardima

Tokom prvog dana 9. međunarodnog sajma privrede u Brčkom, održana je sjednica Odbora Grupacije organizatora sajmova u Bosni i Hercegovini. Domaćin organizacije bila je Privredna komora Brčko Distrikta BiH, koja već tradicionalno uz podršku Vlade Distrikta organizuje ovaj sajam.

S Obzirom da Odbor grupacije do sada funkcionira uglavnom po principima zajedničkog dogovora, te da je svim članovima prevashodni cilj kako poboljšati i unaprijediti domaću sajamsku industriju i približiti je evropskim standardima, usvojeni su zapisnik i program rada Grupacije organizatora sajmova u BiH za 2011 godinu.

Na dnevnom redu je bilo i razmatranje dostavljenih prijava datuma održavanja pojedinih BH sajmova u idućoj godini, te usklađivanje istih tamo gdje dolazi do preklapanja sajmova istog ili sličnog sadržaja. Nakon dogovorenih manjih korekcija i kalendarskog pomjeranja nekih sajamskih manifestacija (Sajam gospodarstva - Mostar; Sajam knjige - Bijeljina; Sajam energije,industrije i rudarstva - Tuzla; Sajam privrede - Modriča; Sajam šljive - Gradačac), zaključeno je da se tako usvojen kalendar pripremi za štampu i pokuša završiti do kraja decembra 2010.godine kako bi što prije bio na dispoziciji potencijalnim izlagačima i partnerima.

Odbor je detaljnije informiran o tome da prvi put, Vanjskotrgovinska komora BiH u saradnji sa FIRMA Consortium BiH i CEFA (Central European Fair Alliance), početkom decembra organizuje trening seminar za menadžment i projekt menadžere organizatora domaćih sajmova pod nazivom "Prema kvalitetnijoj strategiji BiH sajamske industrije".

Osnovni cilj seminara je da se domaćim sajamskim kadrovima približe najnoviji evropski i svjetski trendovi u sajamskom poslovanju, te je kao predavač angažovan "prvi operativac" CEFA – centralno evropske sajamske alijanse, njen generalni sekretar gospodin Franz Reisbeck. Prepoznavši priliku da "kod kuće" dobiju dosta novih informacija, domaći sajamski organizatori su već prijavili 20-tak učesnika za ovaj seminar.

Sa ciljem pokušaja permanentnog edukovanja bosanskohercegovačkih sajamskih kadrova, tokom iduće godine planiran je novi ciklus od tri slična seminara koji će biti diferencirani posebno za high level menadžment, a posebno za projekt menadžere – mlade profesionalce u sajamskom poslovanju.

Jedna od značajnih bila je i informacija vezana za tok izrade nacrta prijedloga "Pravilnika o kategorizaciji i klasifikaciji u sajamskoj industriji u BiH" , koji će, nakon što bude detaljno pregledan i usvojen od strane Odbora, usvojiti Skupština Grupacije naredne godine.

Nakon toga, planirano je da se u dogovoru sa Vanjskotrgovinskom komorom BiH i resornim Ministarstvom nađe najbolji način kako da ovaj Pravilnik i usvojeni standardi u organizaciji sajmova kod nas, (a koji se oslanjaju na međunarodne standarde) postanu obavezujući za sve one koji se sada bave ili će se u budućnosti baviti bilo kojim dijelom sajamske industrije u Bosni i Hercegovini.

Time će se dati prilika organizatorima međunarodnih sajmova u BiH da i naši sajmovi i izložbe služe kao poticaj za nacionalnu industriju, te kao sredstvo za poboljšanje tehnološkog znanja (“know-how “) i opreme, ali i za jačanje uvozno - izvoznih aktivnosti.

Odbor je informiran da je nakon dobijanja ovlaštenja od strane Vijeća Ministara BiH, te u skladu sa standardima i procedurama ICC (Međunarodne trgovinske komore), Vanjskotrgovinska komora i zvanično postala nacionalna garantna organizacija u kojoj će se organizirati i uspostaviti ATA sistem za BiH. Prvi koraci neophodne edukacije uposlenika su već napravljeni, tako da se početkom 2011 godine očekuje potpuno uspostavljanje i početak funkcioniranja ATA sistema u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti