al
Akcija Tender: Uhapšene četiri osobe zbog malverzacija sa tenderom GRAS-a

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Akcija "Tender": Uhapšene četiri osobe zbog malverzacija sa tenderom GRAS-a

04.01.2019. 13:13 / Izvor: Akta.ba

Policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) jučer su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i podršku Obavještajno sigurnosne agencije BiH, započeli s realizacijom operativne akcije kodnog naziva "Tender" na području Kantona Sarajevo u vezi s krivičnim djelom primanje dara i drugih oblika koristi i pomaganja.

U okviru navedene akcije, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Sarajevu, izvršen je pretres nad osobom Č.E. (1996.) u U.O. "Palma" na području Kantona Sarajevo, kojom prilikom je pronađen i oduzet novac koji je bio namijenjen za Nadzorni odbor KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, radi dobijanja saglasnosti vezano za zaključenje ugovora o nabavci sedam rabljenih trolejbusa (vrijednost ugovora iznosila je cca 700.000 KM), nakon čega je osoba i uhapšena.

U nastavku akcije Tender lišene su slobode još tri osobe inicijala Ć.N. (1978.), A.A. (1970.) i S.D. (1971), koje se dovode u vezu s tim krivičnim djelima.

Radi se o osobi A.A. koji je u svojstvu člana Nadzornog odbora u KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi uz pomoć S.D. i E.H. (1978), zahtijevalo novac od odgovorne osobe privrednog subjekata iz Tuzlanskog kantona, čija djelatnost ima veze s nabavkom rabljenih trolejbusa za KJKP Gras d.o.o. Sarajevo, a kako bi isti dao saglasnost na zaključivanje ugovora za navedenu nabavku.

Uhapšene osobe su privedena u službene prostorije Federalne uprave policije radi kriminalističke obrade, nakon čega su Č.E. i Ć.N. po naredbi postupajućeg tužitelja puštena na slobodu, dok će A.A. i S.D. biti u zakonskom roku predata Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo uz Izvještaj o izvršenom krivičnom djelu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti