Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ambasador Kine: Solidarnost i saradnja su najmoćnije oružje u borbi protiv epidemije

25.03.2021. 10:00 / Izvor: SRNA

Solidarnost i saradnja su najmoćnije oružje za borbu protiv epidemije, poručio je ambasador Kine u BiH Ji Ping (Đi Ping), nakon što je kineska Vlada odlučila da donira BiH 50.000 doza vakcina protiv virusa korona.

"Spremni smo da zajedno sa građanima BiH prevaziđemo poteškoće i nadamo se da ćete brzo pobijediti virus. Nećemo zaboraviti da su nam zvaničnici i građani BiH pružili dragocjenu moralnu podršku i pomoć u ključnim trenucima kada se Kina borila protiv epidemije", izjavio je kineski ambasador u intervjuu Agenciji Srna. 

Kad je epidemija izbila u BiH, napomenuo je on, Kina je izrazila saosjećanje sa ovdašnjim ljudima. 

Đi je podsjetio da je u jeku epidemije potpisan Memorandum o razumijevanju o saradnji u oblasti zdravlja i medicinske nauke između Kine i BiH, čime je uspostavljena institucionalna platforma za saradnju u borbi protiv epidemije. 

"Kineska vlada, kompanije, institucije visokog obrazovanja, nevladine organizacije i pojedinci su donirali BiH 18 kontingenta sredstava za borbu protiv epidemije uključujući respiratore, pakete za testiranje, zaštitnu odjeću, maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu", naveo je Ji. 

Kina je, dodao je on, u kratkom vremenu pružila zvanične protokole za prevenciju, kontrolu i tretman, koji su bili dokazano efikasni, te održala tri video-sastanka sa medicinskim ekspertima u BiH na kojima su razmijenjena iskustva u borbi protiv epidemije.

"Trenutno su kineski proizvođači vakcina u intenzivnom kontaktu sa Vladom Republike Srpske, te Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske o nabavci vakcina, u skladu sa potrebama koje je iskazalo ovo ministarstvo", naglasio je kineski diplomata. 

Uprkos uticaju epidemije, ukazao je on, kineske kompanije u BiH su izvršavale svoje dužnosti i rade zajedno sa lokalnim partnerima da bi bio obezbijeđen stabilan napredak u izgradnji projekata na osnovu strogog poštivanja mjera na prevenciji. 

"Nesmetano napreduju projekti kao što su bolnica `Sveti apostol Luka` Doboj i Hidroelektrana Ulog. Kineske kompanije su takođe donirale zaštitnu opremu BiH, čime je u potpunosti prikazan njihov odgovoren stav prema društvu i solidarnost", naglasio je Ji. 

REZULTAT SAMITA UGOVORI U VRIJEDNOSTI 13 MILIJARDI DOLARA

On se osvrnuo i na nedavno održani Samit lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope /CIE/, skup na najvišem nivou od osnivanja ovog mehanizma saradnje prije devet godina. 

"Održavanjem ovog važnog multilateralnog samita u kontekstu globalne borbe protiv epidemije kovida 19 je dodatno pokazana odlučnost Kine za solidarno prevladanje poteškoća sa zemljama CIE, uključujući BiH, kao i opredijeljenost zajedničkom razvoju", ocijenio je Ji. 

On je podsjetio da su predsjednik Kine Si Đinping, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i drugi lideri, kao i visoki zvaničnici iz zemalja CIE prisustvovali Samitu i tom prilikom trasirali put razvoja saradnje Kine i zemalja CIE. 

"Kao rezultat Samita vrijedno je spomenuti potpisana 53 ugovora u vrijednosti od 13 milijardi američkih dolara iz raznih oblasti, od saobraćajne i energetske infrastrukture, preko poljoprivrede, do turizma, investicija, naučne tehnologije i zaštite životne sredine, što govori o energičnosti ekonomske i trgovinske saradnje između Kine i zemalja CIE", istakao je kineski ambasador. 

On je dodao da je kineski predsjednik predložio niz važnih inicijativa i mjera za saradnju, među kojima su one u oblasti ekonomije i trgovine. 

"Kina planira uvesti robu vrijednu najmanje 170 milijardi američkih dolara iz zemalja CIE narednih pet godina, te podići saradnju na još viši nivo uz balansirani i održiv razvoj trgovine, koristeći platforme kao što su Kineski međunarodni sajam uvoza, Sajam Kine i zemalja CIE i slični događaji", naglasio je on. 

SARADNJA U POLJOPRIVREDI IMA SVIJETLU PERSPEKTIVU 

Ping smatra da jedna svjetla tačka ovog samita leži na poljoprivrednoj saradnji. 

"Kina će ubrzati procedure uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz zemalja CIE, s ciljem da uvoz istih bude udvostručen narednih pet godina, kao i da se bilateralna poljoprivredna trgovina poveća za 50 odsto", najavio je on.

Takođe, naveo je Đi, Kina je predložila izgradnju veleprodajnog centra poljoprivrednih proizvoda u ovom dijelu Evrope u saradnji sa zemljama CIE i pokretanje programa razmjene mladih poljoprivrednih eksperata. 

"Do kraja godine će biti održani sastanak ministara poljoprivrede, ekonomski forum poljoprivredne saradnje, te još neki važni događaji. Ukratko rečeno, poljoprivredna saradnja u okviru ovog mehanizma ima svijetlu perspektivu", konstatovao je ovaj diplomata. 

On je rekao da je nedavno bio na radnom sastanku sa ministrom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Stašom Košarcem i resornim entitetskim ministrima na temu jačanje poljoprivredne saradnje Kine i BiH. 

Dogovoreno je da će dvije strane zajedno da rade na formiranju radne grupe, usavršavanju institucionalnog aranžmana za poljoprivrednu saradnju, ubrzavanju procedure izvoza kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda iz BiH u Kinu i razmjeni između eksperata u oblasti poljoprivrede, istakao je Ping.

"Osim toga, predsjednik Si Đinping je potcrtao da trebamo odlučno nastaviti međunarodnu saradnju u reagovanju na klimatske promjene, pridržavajući se `zelenog konsenzusa`, kako bismo doprinijeli uspješnom održavanju 26. Konferencije UN o klimatskim promjenama i 15. Konferencije potpisnica Konvencije o biološkoj raznolikosti", naglasio je kineski ambasador u BiH. 

Prema njegovim riječima, Kina treba da produbi saradnju u zelenoj ekonomiji i čistoj energiji u tekućoj godini. 

"Ova je godina za saradnju u oblasti zelenog razvoja i zaštite životne sredine Kine i zemalja CIE. Kina i BiH su već pokrenuli saradnju u oblasti vodoprivrede i energije vjetra. U budućnosti ćemo razmatrati mogućnost o raznovrsnijoj saradnji u oblasti čiste energije kako bismo na taj način doprinijeli zelenom razvoju u BiH", poručio je Ji.

KINESKA EKONOMIJA JE IZDRŽALA POSLJEDICE EPIDEMIJE - RAST BDP-a LANI 2,3 ODSTO 

Kineski ambasador komentarisao je i rezultate nedavno završena “Dva zasjedanja”, odnosno zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa i Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća u Kini. 

"Ovogodišnja `Dva zasjedanja` kineskog parlamenta poslala su važnu poruku, a to je da je kineska ekonomija izdržala ekonomske posljedice epidemije i održava svijetlu perspektivu, donoseći i svjetskoj ekonomiji prilike za oporavak", ukazao je Ji. 

On je naveo da je kineski bruto-društveni proizvod /BDP/ u 2020. godini dostigao 101,6 triliona juana /približno 25,68 triliona maraka/, što je rast od 2,3 odsto, čime je Kina postala jedina glavna ekonomija na svijetu koja je ostvarila ekonomski plus. 

"U Izvještaju o radu kineske Vlade je navedeno da se očekuje da će BDP porasti za šest odsto 2021, što dodatno pokazuje odlučnost i povjerenje Kine u razvoj održivog ekonomskog oporavka", ukazao je on. 

KINA ĆE SVIJETU ŠIRE OTVORITI VRATA

Usvojen je Četrnaesti petogodišnji plan za nacionalni ekonomski i socijalni razvoj Kine i okvir dugoročnih ciljeva do 2035. godine, čime je potvrđeno da će se ekonomski i socijalni razvoj Kine u periodu četrnaestog petogodišnjeg plana zasnivati na pravilu unapređenja visokokvalitetnog razvoja, te da će se Kina pridržavati nove orijentacije razvoja - inovativnog, koordinisanog, zelenog, otvorenog i zajedničkog i da će ubrzavati izgradnju paradigme novog razvoja usredsređenog na domaću cirkulaciju s međusobnim unapređenjem domaćeg i međunarodnog tržišta. 

Kina, kao druga svjetska ekonomija, potcrtao je on, ima ogromno tržišni potencijal. 

"Narednih 10 godina se očekuje da će uvoz robe u Kinu premašiti 22 triliona dolara, što će pružiti široko tržište visokokvalitetnih proizvoda, tehnologija i usluga iz svih zemalja. Nastavićemo da stvaramo tržišno orijentisano, legalizovano i internacionalizovano poslovno okruženje promovišući liberalizaciju i olakšavanje trgovine i ulaganja", istakao je Đi.

Ukratko rečeno, poručio je on, Kina će svijetu šire otvoriti svoja vrata. 

"Spremni smo da podijelimo razvojne prilike sa zemljama širom svijeta, uključujući BiH. Pozivamo i ohrabrujemo sve učesnike da iskoriste prilike koji je donio kineski razvoj i zajedno radimo na što skorijem oživljavanju svjetske ekonomije", poruka je kineskog diplomate. 

On je rekao da je na "Dva zasjedanja" usvojena i Odluka o usavršavanju izbornog sistema specijalne administrativne regije Hong Kong, što je važna mjera za održavanje i usavršavanje politike "jedna zemlja, dva sistema", kao i očuvanje dugoročne stabilnosti u Hong Kongu. 

"Tako da će opšti i temeljni interesi Hong Konga biti bolje zaštićeni, a demokratija obezbIjeđena i promovisana. U prethodnom vremenu, zbog očiglednih nedostataka u hongkonškom izbornom zakonu, princip upravljanja patriota Hong Kongom nije bio u potpunosti sproveden, što je omogućilo da ljudi koji zagovaraju separatizam i bave se takvim aktivnostima radeći protiv temeljnih nacionalnih interesa, prave haos", pojasnio je ambasador. 

Prema njegovim riječima, ovom prilikom je centralna vlada preuzela ustavnu odgovornost da popuni institucionalne rupe u Hong Kongu, što je u korist zaštite prava građana i legitimnih interesa stranih investitora u Hong Kongu, kao i održavanja dugoročnog prosperiteta i stabilnosti ove regije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti