Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Begić: Doprinose vezati uz minimalnu, a ne prosječnu platu u FBiH i smanjiti namete obrtnika

03.02.2021. 11:40 / Izvor: Akta.ba

Obrtnici u Federaciji BiH dočekali su 2021. godinu sa većim nametima i većim doprinosima, kao i svaku prethodnu, a o čemu je Akta pisala ranije 

Obrtnička komora Federacije BiH negoduje povodom povećavanja osnovice za obračun doprinosa obrtnicima, zbog čega su uputili mnogo dopisa nadležnim institucijama i tražili da se ovakav obračun promjeni, međutim, bez ikakvog odgovora.

Senaid Begić, zastupnik SDP-a, je na jučerašnjoj sjednici PD Parlamenta FBiH, uputio inicijativu za izmjene i dopune Zakona o doprinosima u dijelu vezivanja obračuna doprinosa sa prosječnom bruto platom u FBiH.

"Smatramo da se Zakon mora promijeniti na način da se doprinosi vežu uz minimalnu platu u FBiH, a ne uz prosječnu, kako je to regulisano važećim zakonskim propisima. Naime, iznos doprinosa koje obrtnici plaćaju porastao je za više od 20KM, i stavio ih u još nepovoljniji položaj. Povećanje doprinosa se odnosi na slobodna zanimanja, samostalnu djelatnost obrta ili srodne djelatnosti te djelatnost u poljoprivredi i šumarstvu. Oporezivanje obrtnika direktno je povezano s prosječnom bruto platom. Stopa doprinosa je 41,5 posto, a na raniju osnovicu doprinosi za obrtnike su bili 647, 40KM. Po novom, iznose 667, 74 KM", kazao nam je Begić.

Begić pojašnjava da se ovakav Zakon mora mora pod hitno uskladiti s realnim ekonomskim pokazateljima iz prethodne godine u privredi, kada smo imali pad privrednih aktivnosti, povećan broj otkaza i zatvaranje firmi u privatnom sektoru. 

Dakle, u 2021. godini obrtnici će plaćati 89,23 KM više nego u 2016., na mjesečnom nivou, samo zbog rasta prosječne plate u FBiH. 

"I bez pandemije, ovaj se Zakon morao izmijeniti. Mikro biznisi, među koje spadaju i obrtnici, imali su i imat će najveće poteškoće u poslovanju, shodno recesiji. Ne zaboravimo da obrtnici zapošljavaju 12 posto radnika u FBiH. Stoga je bitno odmah i bez odlaganja raditi na izmjeni ovog Zakona i rasterećenju obrtnika od dodatnih nameta", rekao nam je Begić. 

B.K. 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti