Bh. firme upoznate sa tehnološkim rješenjima italijanskih proizvođača

26.09.2014. 09:32 / Izvor: eKapija.ba

Direktor ICE Agencije - Sarajevo Massimo Sessa naveo je da je BiH zahvaljujući velikom bogatstvu šuma i drveta dobar proizvođač namještaja, ali i ostalih proizvoda od drveta.

Poslovni susret bosanskohercegovačkih i italijanskih proizvođača iz sektora drvne industrije upriličen  je jučer u Sarajevu u organizaciji ICE Agencije, Odjela Ambasade Italije u BiH za promociju ekonomskih odnosa, u saradnji s Asocijacijom drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Događaj pod nazivom ''Tehnology days - Mašine za obradu drveta'' je jednodnevni, a za cilj ima da bh. firmama koje se bave obradom drveta i proizvodnjom namještaja pruži mogućnost da se direktno informiraju o najnovijim tehnološkim rješenjima i opremi vodećih italijanskih proizvođača mašina za obradu drveta.

Aktivnost je usmjerena na unapređenje proizvodnje i konkurentnosti bh. firmi radi povećanja produktivnosti i njihove konkurentnosti međunarodnom tržištu.

Zamjenik šefa misije Ambasade Italije u BiH Stefano Stucci je istakao da je događaj potvrda bliskosti Italije i BiH.

"Italija je svjetski lider u proizvodnji alata i mašina za proizvodnju drveta, a drugi je partner u poslovnom smislu BiH. Za nas je sasvim prirodno da dovedemo zainteresirane investitore iz Italije da bismo sklopili saradnju s bh. proizvođačima", kazao je Stucci.

Istakao je da je BiH zemlja koja nudi mnogo mogućnosti za svakoga ko je u stanju da to iskoristi.

"Danas ćemo pokušati da italijanskim poduzetnicima pokažemo kako bi bilo najbolje i najkorisnije da se iskoristi saradnja s BiH. Kao i u Italiji tako i u BiH prvenstveno smo zainteresirani da naša preduzeća rade bolje i više", naveo je.

Direktor ICE Agencije - Sarajevo Massimo Sessa naveo je da je BiH zahvaljujući velikom bogatstvu šuma i drveta dobar proizvođač namještaja, ali i ostalih proizvoda od drveta.

Podsjetio je da bh. proizvođači svake godine učestvuju na sajmovima u Milanu koji su vezani za drvnu industriju te da se na taj način informišu o alatima i mašinama te upoznaju s kolegama iz sektora, a što je zadatak i susreta u Sarajevu.

"Italijanski prizvođači mašina za obradu drveta jako dobro se poznaju s bh. proizvođačima, ali susreti su jako bitni da bi se kontakti održali", istakao je Sessa.

Da su susreti i druženja jako bitno stvar potvrdio je i predsjednik Asocijacije drvne industrije i šumarstva pri Vanjskotrgovinskoj komori BiH Suhad Ećo.

"Za nas je značajno da vidimo kako napreduju tehnologije i kakvi su trendovi kad je u pitanju proizvodnja namještaja", naveo je Ećo.

Smatra da su bh. firme poprilično zaostale, u tehnološkom smislu, u odnosu na one iz EU.

"To se dešava zbog nemogućnosti finansiranja i nabavke mašina, ali ovi susreti su prilika da se putem italijanske ambasade pokrene neki projekt u okviru kojeg bismo zajednički finansirali nabavku tih mašina s nekim odgodama ili povoljnijim kreditnim linijama", istakao je Ećo.

Iz Udruženja italijanskih proizvođača mašina i uređaja za obradu drveta Piero Borroni je kazao da italijanske firme nisu dovoljno prisutne na teritoroji BiH jer se BiH definira malim tržištem.

Međutim, smatra da bi se taj trend trebao mijenjati te se okrenuti malim tržištima.

Susrete je ocijenio veoma korisnim, a naveo je da imaju znatno veći efekt od komunikacije putem maila ili telefonske veze.

Na ovim Poslovnim susretima su učestvovale četiri italijanske firme, renomirani proizvođači mašina za obradu drveta te 15-ak bosanskohercegovačkih firmi, proizvođača namještaja i firmi koje se bave primarnom obradom drveta.

eKapija.ba/FENA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti