Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH Turskoj nudi posrnule firme koje imaju tržište

21.04.2014. 12:06 / Izvor: Novo vrijeme

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić kazao je kako je predstavnicima vanjskotrgovinske komore iz Eskisehira u Turskoj, prije dva dana u Sarajevu ponudio propale bh. firme, da za njih nađu investitore koji će u njima pokrenuti proizvodnju.

Egrlić je kazao kako je najstarijoj turskoj vanjskotrgovinskoj komori, koja okuplja oko 15.000 privrednika, ponudio novi model poslovanja. Model podrazumjeva da VTK BiH prezentira konkretne firme iz BiH komori Eskisehira, a da turska komora nakon toga traži potencijalne investitore, od čega će koristi imati i BiH ali i Turska.

"Fabrika boja i lakova u Višegradu nekada je radila za potrebe cijele bivše Jugoslavije, a sada ne radi. Ona ima pogone i dio infrastrukture, ali proizvodnju u njoj može pokrenuti samo neka multinacionalna kompanija iz iste branše. Mi trebamo da kažemo da imamo tu kompaniju, da kažemo koliko ta naša kompanija vrijedi, u kakvom je stanju, a da Turska nakon toga traži investitora koji će uložiti novac, jer vanjskotrgovinska komora iz Eskisehira u svom gradu ima tri multinacionale kompanije koje se bave proizvodnjom boja i lakova", objasnio je Egrlić.

On dodaje da ovaj model mnogo efikasniji od klasičnog povezivanja domaćih privrednika sa privrednicima iz drugih zemalja, iz koji se vrlo često ne izrode nikakvi poslovi.

(Foto: obican.ba)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti