al
BiH uklanjanja sve barijere u privrednoj saradnji sa Iranom

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH uklanjanja sve barijere u privrednoj saradnji sa Iranom

14.11.2017. 14:23 / Izvor: Akta.ba

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je danas ambasadora Irana u BiH Mahmuta Hajdarija u cilju razmatranja mjera na jačanju ekonomske saradnje i daljem unapređenju izvoza na veliko iransko tržište, kao značajnoj razvojnoj šansi za bh.privredu.

Trgovinska razmjena, koja je prije do prije dvije godine bila u deficitu, u kontinuiranom je porastu a u toku je uklanjanje i preostalih barijera u vršenju platnog prometa između dvije zemlje, olakšanju viznog režima i sklapanju ugovora o jačanju trgovine:

„Do kraja godine očekujem potpisivanje Sporazuma o preferencijalnoj trgovini, koji će omogućiti carinske olakšice i efikasniju razmjenu roba. Istovremeno, konstatovani su načini vršenja platnog prometa i deviznog plaćanja po uvozno-izvoznim poslovima, što će omogućiti jačanje već uspostavljenih poslovnih veza između kompanija, koje ostvaruju značajne rezultate u poslovanju“, istakao je ministar Šarović, dodajući „da su  već napravljene određeni pomaci time što je platni promet omogućen putem komercijalnih banaka koje posluju u Bosni i Hercegovini“.

Mjere na olakšanju privredne saradnje preduzimaju se i kroz razmatranje olakšanja viznog režima sa zemljama sa kojima BiH želi bolju ekonomsku saradnju, a u čemu su kako je istaknuto „odluke Srbije na olakšanju viznog režima dobar putokaz“.

Ambasador Irana, zahvalio je ministru na svim dosadašnjih nastojanjima za jačanje ekonomske saradnje ističući da je ministar Šarović prepoznat kao „ličnost koja aktivno radi na podizanju ekonomije svoje zemlje“.

Ovom prilikom, ministar Šarović je uputio izraze saučešće ambasadoru Hajdariju povodom velikih ljudskih žrtava izazvanih razornim zemljotresom u ovoj zemlji.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti