BiH uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Sveti Kristofor i Nevis

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

BiH uspostavila diplomatske odnose sa Federacijom Sveti Kristofor i Nevis

09.12.2019. 15:13 / Izvor: Akta.ba

Stalni predstavnik Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim narodima (UN) u New Yorku, amabasador Sven Alkalaj je 6. decembra u prostorijama Stalne misije BiH pri UN-u u New Yorku potpisao Zajedničku izjavu o uspostavi diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Federacije Saint Kitts and Nevis.

U ime Saint Kitts and Nevis Zajedničku izjavu je potpisao stalni predstavnik pri UN ambasador Sam Terence Condor.

Sagovornici su nakon ceremonije potpisivanja razmijenili mišljenja o potencijalima za unaprjeđenje i intenziviranje bilateralne suradnje, kao i o aktualnim temama u okviru UN-a, pri čemu je istaknuta neupitna podrška multilateralnim naporima za punu realizaciju Agende 2030, odnosno postizanju 17 ciljeva održivog razvoja, s posebnim akcentom na aktivnosti u cilju sprječavanja klimatskih promjena.

Saint Kitts and Nevis je mala otočna država smještena u Karipskom moru, bivša je britanska kolonija i članica je Komonvelta.

Ekonomija i gotovo cjelokupan nacionalni dohodak je baziran na turizmu. Ekonomski se naslanja na Sjedinjene Američke Države koje su joj glavni ekonomski partner sa preko 60 posto udjelom u ekonomskoj razmjeni.

Bosna i Hercegovina je do sada uspostavila dilomatske odnose sa ukupno 180 država od ukupno 193 članice UN-a. Preostalih 13 država su Butan, Grenada, Papua Nova Gvineja, Tonga, Lesoto, Madagaskar, Nauru, Palau, Mikronezija, Kiribati, Centralnoafrička Republika, Somalija i Južni Sudan, saopćeno je iz MVP-a BiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ostale vijesti iz rubrike

Vijesti