ŠVEDSKA MINISTRICA

Roswall: Nastaviti dobar posao na reformama kako bi iskoristili sadašnji momentum

25.03.2024. 12:10 / Izvor: Fena
roswall

Roswall je čestitala na nedavnom otvaranju pregovora i na uloženim naporima na usvajanju potrebnih zakona.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković izjavio je danas u Sarajevu, nakon sastanka s ministricom evropskih poslova Švedske Jessikom Roswall, da je BiH od dobijanja kandidatskog statusa do otvaranja pregovora prošla najkraći put od svih zemalja i da smo šampioni tih procesa.

Istakao je da ne tražimo kratice za članstvo u EU već liderstvo i hrabriji pristup proširenju, koje su i pokazali otvaranjem pregovora.

Konaković je rekao da evropske integracije mogu riješiti većinu problema koje imamo poput velikog opterećenja penzionih fondova zbog odlaska mladih, ali i pomoći kreirati ambijent koji će zadržati bh. građane u zemlji a možda neke i potaći da se vrate.

Naveo je da su naredni koraci za BiH nastavak reformi uključujući usvajanje zakona o sudovima i o zaštiti ličnih podataka, te finalizirati priču o FRONTEX-u i nastaviti usklađivanje s vanjskom politikom EU.

Dodao je da je Švedska, kao i neke druge zemlje, ponudila konkretnu pomoć u ispunjavanju preostalih obaveza za članstvo u EU.

Konaković je zahvalio što je Švedska za vrijeme svog predsjedavanja EU veliki fokus stavila na proširenje i podsjetio da naše dvije zemlje imaju izuzetno kvalitetnu saradnju.

Roswall je čestitala na nedavnom otvaranju pregovora i na uloženim naporima na usvajanju potrebnih zakona, čime je pokazana odlučnost BiH za integracije.

"Cilj moje posjete je da poručim da treba nastaviti dobar posao na reformama kako bi iskoristili sadašnji momentum", rekla je ministrica.

Naglasila je da brzina našeg napretka zavisi od nas samih, a on se najviše odnosi na poboljšanje stanja u oblasti demokratije i vladavine prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU