U BiH do sada prikupljeno i zbrinuto 313 starih kućanskih aparata

01.04.2019. 08:40 / Izvor: Akta.ba

Kroz ovaj projekat Organizacijski komitet Tokio 2020 će proizvesti skoro 5.000 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja za Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Zaključno sa 1.aprilom 2019. godine Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o. su u sklopu svoje zajedničke ekološke akcije “Staro za novo s popustom” prikupili i predali na reciklažu i sigurno zbrinjavanje 313 komada velikih kućanskih aparata u ukupnoj masi od 18.712 kg, od čega su 48 kom. bili frižideri za koje je napravljen izvoz iz Bosne i Hercegovine u fabriku specijaliziranu za recikliranje ovih uređaja u Austriji.

Sa ovim brojem aparata trenutno smo na 31,3% našeg godišnjeg cilja postavljenog u novembru prošle godine da u Bosni i Hercegovini, u periodu od godinu dana, prikupimo i sigurno zbrinemo 1.000 starih aparata. Svrha ove akcije je povećanje stope reciklaže i zamjene starih aparata sa novim energetski efikasnijim Gorenje aparatima uz poseban Eko popust za kupovinu u Gorenje STUDIJIMA.

Eko zanimljivost iz svijeta za e-otpad:

Organizacijski komitet Olimpijskih i Paraolimpijskih igara (Tokio 2020) provodi Tokio 2020 Projekt proizvodnje medalja od potrošačke elektronike kao što su korišteni mobiteli.

Kroz ovaj projekat Organizacijski komitet Tokio 2020 će proizvesti skoro 5.000 zlatnih, srebrenih i bronzanih medalja za Olimpijske i Paraolimpijske igre.

Podsjećamo reciklaža električnog i elektronskog otpada zbog njegovih vrijednih i u pojedinim kategorijama opasnih komponenti je naša obaveza, kako bismo spriječili ekološke katastrofe i daljnja zagađenja za generacije koje dolaze.

Naš projekat

Gorenje Commerce d.o.o. je u saradnji sa ZEOS eko-sistem d.o.o. u svim svojim Gorenje STUDIJIMA postavilo 7 kom. zelenog namještaja za besplatno i sigurno odlaganje sitne električne i elektronske opreme i starih aparata (e-otpada). Gorenje Commerce d.o.o. i ZEOS eko-sistem d.o.o. će i u nastavku pod svojim jedinstvenim heštegom #1000recikliranihaparata izvještavati o rezultatima ove zajedničke ekološke akcije.

Ukoliko želite kupiti novi veliki kućanski aparat i posjedujete stari/pokvaren veliki kućanski aparat, koji želite predali na reciklažu, uz to ostvariti dodatni Eko popust od 3% do 5% posjetite sljedeći link i pogledajte uslove akcije 1 za 1: http://zeos.ba/actions/249/eko-akcija-staro-za-novo-sa-popustom

Akcija traje do 27. novembra 2019. godine.

ZEOS eko-sistem d.o.o. je prvi ovlašteni operater sistema za zbrinjavanje električnog i elektronskog otpada, koji prati čitav proces od plasmana na tržište, preko preuzimanja, obrade i u konačnici reciklaže istog.

Svi građani i pravna lica koja posjeduju određene količine električnog i elektronskog otpada (e-otpad, stari aparati, pokvareni uređaji), na našoj stranici www.zeos.ba mogu pronaći više informacija o propisnoj predaji istog, na neko od obezbijeđenih mjesta sakupljanja, a za veće količine obezbijeđen je i transport uz izdavanje potrebne dokumentacije, potrebno je samo popuniti nalog za preuzimanje OVDJE.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti