Godišnji izvještaj 2022.

ZEOS eko-sistem u 2022. godini sakupio 3.411 tona elektro otpada

17.07.2023. 14:08 / Izvor: Akta.ba
ZEOS

ZEOS eko-sistemi s ponosom predstavljaju godišnji izvještaj za proteklu godinu.

ZEOS eko-sistem s ponosom predstavljaju godišnji izvještaj za proteklu godinu. Kako su kazali ova godina je obilježena brojnim izazovima, uz koje su ostvarili značajan napredak u njihovim naporima da promovišu održivo upravljanje e-otpadom i doprinesu boljoj budućnosti naše planete.

U nastavku pročitajte izjavu Emil Šehić, direktor društva o uspješno sprovedenim aktivnostima.

"Suočavamo se s rastućom urbanizacijom i industrijalizacijom društva, što rezultuje sve većom prisutnošću električnih i elektronskih uređaja u našem svakodnevnom životu. Ti uređaji su postali neizostavan dio naše svakodnevnice, pružajući nam brojne pogodnosti na različite načine. Međutim, suočavamo se s velikim izazovom: kako osigurati pristup sirovinama za proizvodnju ovih uređaja budućim generacijama, istovremeno čuvajući prirodne resurse koji su neosporno ograničeni.

Moto “Ne gomilaj, recikliraj” predstavlja našu predanost ostvarenju tog cilja. Svjesni smo da električni i elektronski otpad, poznat kao e-otpad, predstavlja ozbiljan izazov za naše društvo. On sadrži brojne štetne tvari koje mogu zagađivati naš okoliš i ugrožavati naše zdravlje. Stoga je neophodno odgovorno odlagati e-otpad i pravilno ga reciklirati kako bismo se uspješno suočili s tim izazovom. S ponosom ističemo da smo postigli značajne rezultate u našem radu. Do 2023. godine smo prikupili gotovo 19 hiljada tona e-otpada širom zemlje, što je pridonijelo očuvanju naše prirode i smanjenju eksploatacije prirodnih resursa.

Jedan od ključnih elemenata efikasnog procesa upravljanja e-otpadom je pravilno odlaganje otpada, što omogućava recikliranje i izdvajanje vrijednih sirovina. Kroz naše aktivnosti uspješno vraćamo vrijedne materijale poput željeza, bakra, aluminija, mesinga i bakrene žice u proces proizvodnje novih uređaja. Na taj način smanjujemo eksploataciju prirodnih resursa i štitimo planetu za buduće generacije.

Ponosimo se i na naše napore u podizanju svijesti o važnosti pravilnog odlaganja i recikliranja e-otpada, koje provodimo već dugi niz godina. Međutim, naš posao nije završen. Potrebno je zajednički raditi kako bismo osigurali da se održiva praksa recikliranja ukorijeni u našem društvu i postane svakodnevna navika.

Susrećemo se i s brojnim kompanijama koje mijenjaju svoju poslovnu politiku kako bi smanjile uticaj svojih proizvoda i usluga na okoliš. Upravo nas to motiviše da uspostavimo efikasan proces upravljanja e-otpadom. Svijest građana Bosne i Hercegovine o pravilnom upravljanju e-otpadom kontinuirano raste iz godine u godinu. Stoga je važno osigurati da se taj otpad zbrinjava na najprikladniji način. Lokalna komunalna poduzeća trebaju uspostaviti odvojene sisteme prikupljanja i reciklažna dvorišta te pružiti uslugu odvoza kabastog i e-otpada od vrata do vrata. Tržni centri bi trebali promovisati programe zamjene starih uređaja i prikupljanje e-otpada. Potrebno je da zakonodavstvo jasno definiše i nadzire proces pravilne obrade e-otpada. U Evropskoj uniji ove se aktivnosti provode već od 2005. godine, a vjerujemo da možemo implementirati iste prakse i u Bosni i Hercegovini.

Misija ZEOS eko-sistema d.o.o. je poticanje i promovisanje takvog postupanja s e-otpadom. Evropska unija nas uči da se isplati marljivo raditi na promjeni navika. Podržavamo ulaganja u procese prikupljanja, recikliranja i razvoja industrije koja koristi sekundarne sirovine. To otvara nova radna mjesta s većom dodanom vrijednošću. S ovim saznanjima i ciljevima opredjeljeni smo da i u 2023. godini posvećeno čuvamo okoliš i pružimo efikasna rješenja i zajednički djelujemo u pravcu ostvaranja naše vizije održivog upravljanja e-otpadom", izjavio je Emil Šehić, direktor društva.

Godišnji izvještaj možete preuzeti na linku: klikom ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital