Objavljen poziv EU4Business za razvoj poduzetništva

06.04.2019. 07:51 / Izvor: Akta.ba
Objavljen poziv EU4Business za razvoj poduzetništva

Međunarodna organizacija rada (MOR) u okviru projekta EU4Business objavila je Poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u oblasti razvoja poduzetništva.

Kroz Instrument za financiranje bespovratne pomoći za poduzetničke aktivnosti koji ima za cilj doprinijeti razvoju i širenju modela inkluzivnog poduzetništva te tako unaprijedi konkurentnost na lokalnom (općinskoj) razini u Bosni i Hercegovini, Međunarodna organizacija rada (MOR) u okviru projekta EU4Business objavila je poziv za dostavljanje projektnih prijedloga u oblasti razvoja poduzetništva.

Cilj je ubrzati uspostavljanje i razvoj mikro, malih, srednjih i novoregistrovanih (start-up)  poduzeća, kroz koncipiranje mehanizama koji će omogućiti financijsku i nefinancijsku (tehničku/stručnu) pomoć krajnjim korisnicima (novim i postojećim poduzetnicima iz ciljnih kategorija) i stvaranje i dalji razvoj poduzetničke infrastrukture na lokalnom nivou.

Prioritetni sektori i ciljne grupe projekta podijeljeni su u dvije partije (LOT).

LOT 1 obuhvata podršku mladim poduzetnicima prilikom osnivanja inovativnih poduzeća, promocija poduzetništva u izvoznom sektoru, sa fokusom na mlade poduzetnike (do 30 godina života) i osnivanje inovativnih poduzeća (uključujući digitalni/IT sektor).

LOT2 obuhvata jačanje poduzetničkog duha i pomoć prilikom registracije poduzeća za osobe koje pripadaju ranjivim kategorijama, promocija poduzetništva u agro-ruralnom i turističkom sektoru, sa fokusom na poduzetnike iz ranjivih kategorija (žene, lica sa invaliditetom, nacionalne manjine, lica starija od 50 godina života).

Budžet po osnovu ovog Poziva za dostavljanje prijedloga iznosi 1.000.000 eura (milion eura), koji će se raspodijeliti na dva LOT-a. Kvalificiranim projektima smatraju se projekti koji apliciraju za financijsku podršku granta u rasponu od 150.000 eura (minimalan iznos) do 200.000 eura (maksimalan iznos).

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti