Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Izmjene: Reklama može i na stakleni dio zadnjih vrata privrednih vozila

Nakon 2,5 godine od podnošenja inicijative UPFBIH.

12.04.2019. 14:35 / Izvor: Akta.ba

Na inicijativu Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine Ministarstvo prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine izmijenilo je Pravilnik o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama. 

Konkretnom inicijativom Udruženja poslodavaca FBiH izmijenjen je član Pravilnika koji se odnosi na zatamljivanje zadnjeg stakla vozila namijenjenog  obavljanju privrednih djelatnosti. 

Naime, prema ranijim odredbama Pravilnika bilo je dozvoljeno isticanje reklame na zadnjim vratima vozila (kombi i slična vozila za privredne djelatnosti) ukoliko se na njima nalazi lim, ali na vozilima na koja su na zadnjim vratima imala staklo, nije bilo dozvoljeno isticanje reklame. 

Ovakvo, nelogično, rješenje iz Pravilnika stvaralo je dosta problema u radu kompanijama koje koriste ova vozila namijenjena privrednoj djelatnosti, jer su policijski službenici na različit način tumačili ovu odredbu Pravilnika pa su pojedine kompanije plaćale kazne, koje su u pojedinim slučajevima iznosile i do 500 KM. 

Reagirajući na primjedbe predstavnika kompanija, članica UPFBiH, Udruženje poslodavaca FBiH je još 2017. godine uputilo inicijativu Ministarstvu prometa i komunikacija BiH za izmjene člana 46. Pravilnika i uklanjanje nelogičnih rješenja u njegovom sadržaju.  Konkretnom inicijativom UPFBiH je u tražilo izmjenu člana 46. Pravilnika u smislu omogućavanja dodatnog zatamnjivanja zadnjeg stakla privrednih vozila.

Nakon dostavljanja inicijtive uslijedio je niz sastanaka predstavnika UPFBiH sa predstavnicima resornog Ministarstva i nakon gotovo 2,5 godine kontinuiranih zahtjeva za izmjenu spornog člana 46, u Službenom glasniku BiH broj 26/19, od 05.04.2019. godine objavljen je Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na cestama u kojem je, između ostalog, izmjenjen i sporni član 46.

Inicijativom Udruženja poslodavaca FBiH i izmjenom navedenog člana omogućeno je dodatno zatamnjivanje zadnjeg stakla vozila, namijenjenog za obavljanje privredne djelatnosti za koju su registrovani, postavljanjem homologovanih reklamnih folija bez refleksije, pri čemu vozila moraju imati ugrađena najmanje dva (vanjska) bočna vozačka ogledala. Izmjenom Pravilnika UPFBiH se uspjelo izboriti za ukidanje još jednog nepotrebnog i nelogičnog nameta poslodavcima.

Pozdravljajući donošenje izmjena Pravilnika, iz Udruženja poslodavaca FBiH još jednom apeluju na predstavnike izvršne i zakonodavne vlasti na svim nivoima (kantonalni, entitetski, Brčko Distrikt i državni) da maksimalno ubrzaju procedure i administraciju kada su u pitanju zakonska rješenja koja trebaju doprinijeti rasterećenju privrede i poboljšanju poslovnog ambijenta. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti