Garibija: Potreban zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS

16.04.2019. 07:46 / Izvor: Fena
Garibija: Potreban zakon o Ekonomsko-socijalnom vijeću KS

Navedenim zakonom o ESV-u trebaju se definirati obaveze i odgovornosti svih koji su učestvuju u donošenju zakona.

Ministar rada i socijalne politike Kantona Sarajevo Malik Garibija jučer je na tematskoj sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća KS poručio da će se zbog važnosti saradnje sa socijalnim partnerima ove godine pokušati donijeti zakon o Ekonomko-socijalnom vijeću.

"Na taj način ova saradnja ne bi zavisila od dobre volje bilo koje vlasti već bi bila zakonska obaveza. Zato trenutno radimo na intenziviranju saradnje sa socijalnim partnerima na nivou Ekonomsko-socijalnog vijeća", izjavio je Garibija novinarima nakon sjednice.

Predsjednik Udruženja poslodavaca Kantona Sarajevo Safudin Čengić ukazao je da se do kvalitetnih rješenja iz oblasti rada može doći upravo djelovanjem Ekonomsko-socijalnog vijeća odnosno saradnjom članova, koji dolaze iz Vlade KS, Udruženja poslodavaca KS i  Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata KS.

"Navedenim zakonom o ESV-u trebaju se definirati obaveze i odgovornosti svih koji su učestvuju u donošenju zakona", naglasio je Čengić, koji smatra da je socijalni dijalog kroz učešće partnera u Ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo pokazalo se kao dobar način usaglašavanje stavova predstavnika Vlade, sindikata i poslodavaca. 

Kako bi stav Ekonomsko-socijalnog vijeća bio predmet rasprave unutar ministarstava, Vlade ili Skupštine KS poslodavci i ostali socijalni partneri mišljenja su da je neophodno pokrenuti postupak za donošenje zakona o ekonomsko-socijalnom vijeću Kantona Sarajevo.

Na tematskoj sjednici članovi ESV KS razgovarali su o reprezentativnosti socijalnih partnera u cilju vođenja socijalnog dijaloga, a glavna tehnička savjetnica ILO komponente ESAP projekta (Platforma za zapošljavanje i socijalna pitanja) Susanne M. Nielsen predstavila im je evropske standarde važne za socijalni dijalog. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti