Gasi se firma EYOF, a Vlada RS-a ostala dužna više od milion maraka

25.04.2019. 07:33 / Izvor: Faktor
Gasi se firma EYOF, a Vlada RS-a ostala dužna više od milion maraka

Vijećnici su prihvatili Izvještaj o radu EYOF-a, ali su imali mnogo primjedbi zašto nije podnesen finasijski izvještaj.

Gradsko vijeće Sarajeva na jučerašnjoj sjednici donijelo je odluku o gašenju preduzeća EYOF, kako je rečeno, nakon uspješnog takmičenja mladih u februaru ove godine. Kada će se ovo preduzeće ugasiti, za sada niko nije mogao precizirati.

Vijećnici su prihvatili Izvještaj o radu EYOF-a, ali su imali mnogo primjedbi zašto nije podnesen finasijski izvještaj. Direktor EYOF-a Senahid Godinjak kazao je vijećnicima da je takmičenje mladih bila najbolja svjetska manifestacija poslije rata.

"Bilo je problema u realizaciji i pripremanju infrastrukture. Pred samo takmičenje postavljale su se ledne plohe na Skenderiji i dvorani na Palama. To je sada završeno, a o finansijama mogu samo reći da smo imali prihode od devet miliona maraka. Entitet RS trebao je uplatiti 1,5 miliona maraka, a uplatili su samo 470.000. U ovom trenutku imamo oko 950.000 maraka nepokrivenih obaveza", kazao je Godinjak.

Na pitanje vijećnika Tonija Vukadina kada će biti gotov finansijski izvještaj, Godinjak mu nije mogao odgovoriti. Gradonačelnik Abdulah Skaka kazao je na sjednici da je EYOF uspješno organizovan.

"Svaka potrošena marka će biti opravdana. Na kraju imaju institucije koje mogu pokrenuti istrage i da se dokaže šta je bilo. Da ovaj posao završimo do kraja neće nas pokolebati Facebook statusi", rekao je Skaka.

A kako je pojasnio Godinjak, oprema koja je ostala poslije završetka takmičenja podijelit će se kako to odredi Skupština preduzeća EYOF. Za gašenje preduzeća EYOF postoje dvije opcije, rečeno je na sjednici - to su likvidacija ili stečaj. U slučaju likvidacije preduzeća, likvidator bi bio aktuelni direktor Godinjak jer on jedini može podnijeti izvještaj. Ukoliko se odluče za opciju stečaja, to se rješava na sudu u Istočnom Sarajevu, jer tamo je i registrovano preduzeće EYOF sa kapitalom od 2.000 maraka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti