Jamnici plus odobren prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje vode

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Jamnici plus odobren prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje vode

Vlada je donijela odluku o prenošenju dvije koncesije za crpljenje voda s Jamnice na Jamnicu plus. Riječ je o istim uvjetima pod kojima su koncesije dodijeljene Jamnici.

03.05.2019. 12:51 Izvor: / tportal.hr

Vlada je u četvrtak dala suglasnost na prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje vode s Jamnice na Jamnicu plus, a pokrenula je i jamstveni program "Plus" te predložila izmjene zakona o poštanskim uslugama kojima želi smanjiti razlike u cijenama prekogranične dostave paketa

Jamnica plus od Ministarstva zaštite okoliša i energetike zatražila je prijenos ugovora o koncesiji za crpljenje termalne vode za tehnološke potrebe i za prodaju na tržištu. S obzirom da se sva imovina Jamnice prenosi kao gospodarska cjelina na Jamnicu plus, prijenosom ugovora koncesije ugovorene količine zahvaćene vode ostaju iste kao i rok na koji se prvotno dala koncesija.

Po donošenju odluke Ministarstvo zaštite okoliša i energetike će sklopiti dodatak postojećem ugovoru koncesiji, a sve isto odnosi se i na prijenos koncesije za crpljenje mineralnih voda.

Na sjednici Vlade u četvrtak donesena je i odluka o usvajanju jamstvenog programa "Plus" s ciljem da se  državnim jamstvima pokriva dio glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva. 

Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Zdenko Lucić naveo je da će jamstvenim programom "Plus" Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije izdavati jamstva za pokriće dijela glavnice kredita ili leasinga subjektima malog gospodarstva.

Riječ je, naveo je, o instrumentu osiguranja  koji  bi se u cijelosti financirao  iz nacionalnih sredstava te koji je kao takav već dugi niz godina prepoznat kod financijskih institucija.

Predviđeno je odobravanje pojedinačnih jamstava do najvišeg iznosa od 2 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti za mjeru A investicije, do milijun eura za mjeru B obrtna sredstva i do 50.000 eura odnosno do dva milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, ovisno u statusu subjekta malog gospodarstva, za mjeru C  kupnja poslovnih udjela.

Pritom mjere definirane tim programom, a  namijenjene za investicijske kredite i leasing, te kredite za obrtna sredstva, ograničavaju najvišu stopu jamstva na 50 posto glavnice kredita, izuzev mjere C kupnja poslovnih udjela kod kojih najviša stopa jamstva iznosi 80 posto za mikro subjekte malog gospodarstva, odnosno 60 posto glavnice kredita za male i srednje subjekte malog gospodarstva . Najkraće trajanje jamstva iznosi jednu godinu  dok najdulje nije ograničeno.

Vlada je u četvrtak utvrdila i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama kojim će se uz ostalo omogućiti poticanje tržišnog natjecanja te povećati transparentnost cijena, a u cilju smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani te mala i srednja poduzeća.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da će se zakonskim izmjenama potaknuti tržišno natjecanje te povećati transparentnost cijena, u cilju smanjenja neopravdanih razlika u cijenama prekogranične dostave paketa koje plaćaju građani, mala i srednja poduzeća, osobito u udaljenim i rijetko naseljenim područjima. To bi, kaže Butković, trebalo donijeti i smanjenje cijena te omogućiti jednostavniju i pouzdaniju prekograničnu dostavu, kupnju i prodaju robe i internetskih usluga na području cijele Europske unije, a time i bolju zaštitu potrošača.

Foto: rtl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti