Akcija "Staro za novo s popustom" traje do novembra

04.05.2019. 11:50 / Izvor: Fena
Akcija 'Staro za novo s popustom' traje do novembra

U okviru te akcije moguća je kupovina novih velikih kućanskih aparata uz predavanje starog aparata iste vrste i to mašina za pranje rublja ili posuđa te sušenje rublja.

ZEOS eko-sistem, operater kojeg je ovlastilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma za postupanje sa električnim otpadom, i Gorenje Commerce organizirali su jednogodišnju akciju prikupljanja te vrste otpada "Staro za novo s popustom", a do sada je reciklirano 400 starih aparata.

Velika količina električne i elektronske opreme završava na mjestima koja nisu predviđena za tu vrstu otpada zbog čega je akcija prikupljanja takvog otpada pokrenuta 27. novembra 2018. godine i trajat će do 27. novembra ove godine.

U tom periodu građani mogu u Gorenje prodavnicama u: Sarajevu, Tuzli, Mostaru, Zenici i Banjoj Luci dobiti popuste učestvujući u procesu reciklaže, a cilj je u toj godini reciklirati 1.000 aparata u Bosni i Hercegovini.

U okviru te akcije moguća je kupovina novih velikih kućanskih aparata uz predavanje starog aparata iste vrste i to mašina za pranje rublja ili posuđa te sušenje rublja, ali i šporeta, opreme za hlađenje i zamrzavanje (frižideri, zamrzivači i škrinje).

Akcija je nastavljena u aprilu, mjesecu u kojem je obilježen i svjetski "Dan planete Zemlje", a samo na 22. april na reciklažu je predato 30 komada velikih kućanskih aparata, što je s 57 komada predatih početkom ovog mjeseca ukupno 87 komada velikih kućanskih aparata.

Ukupna količina predatih starih aparata na reciklažu u kilogramima od početka akcije u novembru prošle godine do kraja aprila iznosi 24.192 kilograma.

Kako ističu iz ZEOS-a, na taj način želi se skrenuti pažnja bosanskohercegovačkih potrošača na važnost odgovornog postupanja sa električnim otpadom i podizanju svijesti stanovništva kako stari aparati ne bi završavali na nepredviđenim mjestima i dodatno ekološki ugrožavali prirodu i okoliš.

Osim toga namjera je da u ovoj ekološkoj akciji kupcima ponudi i dodatni popust za kupovinu energetski efikasnijih aparata, gdje najbolji aparati s najvišim energetskim razredima sežu i do A+++, a štede više energije i do 50 posto u poređenju sa istim aparatom A energetskog razreda.

Kako podsjećaju iz ZEOS-a, potrošači u BiH po važećoj legislativi već u cijeni novih aparata imaju ukalkulirane troškove naknada zbrinjavanja električnog otpada proizvođača takve opreme, te iz tog razloga trebaju povesti više računa da se stari aparati zbrinu na propisan način jer su to već i platili.

Pozvali su sve građane da uz heshteg #1000recikliranihaparata, fotografiraju i na društvenim mrežama podijele područja u Bosni i Hercegovini na kojima primijete nepravilno odložene stare kućanske aparate, kako bi ih nadležne službe zbrinule i uklonile na propisane načine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti