Egrlić: Domaće kompanije dokazale da se investicije isplate

09.05.2019. 14:26 / Izvor: Akta.ba
Egrlić: Domaće kompanije dokazale da se investicije isplate

Poslovna zajednica Bosne i Hercegovine uspješno prezentira svoje mogućnosti u svijetu, a jedan od pokazatelja jeste da nema ozbiljnijeg stranog investitora koji nije uspio u Bosni i Hercegovini.

Poslovna zajednica Bosne i Hercegovine uspješno prezentira svoje mogućnosti u svijetu, a jedan od pokazatelja jeste da nema ozbiljnijeg stranog investitora koji nije uspio u Bosni i Hercegovini, potvrdio je to i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Ahmet Egrlić u okviru trećeg dana Godišnje skupštine Evropske banke za obnovu i razvoj.

"Ovaj događaj je odlična prilika za promociju naše zemlje u svijetu i dobar način za pronalazak novih tržišta za promociju naših kompanija. On je na neki način skrenuo temu sa svih onih svakodnevnih teških tema na optimistične i praktično ukazao na mogućnost ulaganja u BIH", kazao je Egrlić.

Rekao je da kako je naša poslovna zajednica danas imala priliku da na najbolji način prezentira sve one potencijale koje imamo, gdje se ona to tačno pozicionirala kada su prilike i mogućnosti za ulagnje u pitanju i šta je to što drugi od nje mogu očekivati.

"I pored stvari, za koje smo svjesni da nas tište i stvaraju nam probleme naše kompanije su pokazale da gotovo nema ozbiljnijeg stranog investitora koji nije uspio u BIH ili da je izgubio svoj kapital. Gotovo sve strane investicije su uspjele i realizirale se i to je sigurno jedna od ključnih poruka ovog događaja", rekao je.

Kazao je da je EBRD već dao pravce u kojima dalje treba da se radi i u kojima ona ide. To su prije svega "zelene" investicije tzv. green field investicije, koje treba da doprinesu očuvanju okoliša. 

"Ono što mi tu možemo vidjeti kao prednost, jeste da druge države u okruženjima imaju samo jedan grad koji je uključen u ovakvu vrstu projekata, a mi imamo četiri koja već rade na tome a to su Mostar, Sarajevo, Zenica i Banja Luka. Ovo ne da je dobra prilika, ovo je već uspjeh ali i odlična polazna tačka za razvoj drugih projekat koji idu u istom pravcu.", kazao je Egrlić.

 

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti