Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Unapređenje programa transplantacije i modela finansiranja u FBiH

Predstavnici zdravstvenih ustanova i institucija u Federaciji BiH održali su juče u Sarajevu sastanak na temu unapređenja programa transplantacije u Federaciji BiH.

16.05.2019. 09:47 / Izvor: Fena

Predstavnici zdravstvenih ustanova i institucija u Federaciji BiH održali su juče u Sarajevu sastanak na temu unapređenja programa transplantacije u Federaciji BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, tri klinička centra i Kantonalne bolnice Zenica, kao i predstavnik Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Na sastanku je podcrtano da su donorski i program transplantacije u FBiH zakonski u potpunosti uređeni, da su imenovani bolnički koordinatori, kao i transplantacijski timovi, ali da i dalje broj realiziranih donora, odnosno urađenih transplantacija organa ne može odgovoriti potrebama pacijenata. 

U tom kontekstu, razgovaralo se o izazovima s kojima se zdravstveni profesionalci, ali i zdravstvene ustanove uključene u program transplantacije susreću u svom radu, prvenstveno u organizacijskom smislu, kao i o mogućim rješenjima za unapređenje programa transplantacije u FBiH.

Posebna pažnja tokom sastanka posvećena je i unapređenju modela finansiranja programa transplantacije u FBiH, te su dogovorene aktivnosti u tom pravcu, a koje podržava i Federalno ministarstvo zdravstva i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti