Knežević: Kvalitetno uklanjanje životinjskog otpada prilika za izvoz u EU

25.05.2019. 10:04 / Izvor: SRNA
Knežević: Kvalitetno uklanjanje životinjskog otpada prilika za izvoz u EU

Knežević je naveo da je taj posao glavni razlog današnje posjete "ZP komercu", što je važno i trajno opredjeljenje resornog ministarstva.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske opredijeljeno je da kvalitetno riješi pitanje neškodljivog uklanjanja životinjskog otpada, što je značajno za potencijalni izvoz crvenog mesa u zemlje EU, rekao je u Bijeljini pomoćnik ministra pooljoprivrede za veterinarstvo Dragan Knežević.

Knežević je tokom posjete Mesnoj industriji "ZP komerc" u Vršanima istakao da ovo preduzeće ide ispred vremena, te da je sopstvenim resursima riješilo ovaj problem i izgradilo kvalitetnu spalionicu.

On je rekao novinarima da je "ZP komerc" ostvario saradnju sa firmom "Bufalo enerdži gold-MG" iz Šamca kako bi se dio tog otpada pretvorio u proizvod koji će imati novu upotrebnu vrijednost, odnosno iskoristio u stvaranju novog vida energije.

Knežević je naveo da je taj posao glavni razlog današnje posjete "ZP komercu", što je važno i trajno opredjeljenje resornog ministarstva.

On kaže da podsticanje obnovljivih izvora energije, u vezi sa ovakvim načinom neškodljivog uklanjanja ovih proizvoda, istovremeno znači jedan od viših standarda koji su bitni za izvoz proizvoda od crvenog mesa na tržište EU.

Knežević je rekao da je tokom posjete "ZP komercu" razgovarano i o izvozu proizvoda, odnosno poluproizvoda od mesa u Tursku.

Poznato je da je potpisan memorandm o saradnji sa Turskom u kojem je akcenat stavljen na izvoz junećeg mesa, a mesna industrija `ZP komerc` je jedina u BiH koja je zadovoljila kriterijume da može da izvozi poluproizvode u Tursku.

Vlasnik "ZP komerca" LJubiša Ristić rekao je da je kompletan proces upravljanja klaničnim otpadom rješavan tehnološkim procesom, te izgradnjom spalionice.

"Regulisli smo prvo transport sa kritičnih tačaka gdje nastaje klanični otpad, tako da se automatski odvozi do kontejnera i dalje u energane ili u spalionicu", naveo je Ristić.

On je dodao da je spalionica kapaciteta 500 kilograma kostiju na čas, a stepen sagorijevanja u dimnjacima je veći od 1.000 stepeni.

"Potrebna je velika energija za cjelkupan posao koji pravi velike troškove, ali nam zauzvrat vraća toplu vodu koju koristimo", naveo je Ristić.

On je dodao da je upravljanje otpadom i spalionicom, te posjedovanje prečistača otpadnih voda koštalo milion KM.

Ristić očekuje da će od ove godine početi da izvoze poluproizvode od goveđeg mesa na tursko tržište, jer ispunjavaju sve uslove Turske.

Pomoćnik ministra za veterinarstvo Dragan Knežević će, nakon sastanka sa vlasnikom "ZP komerca" posjetiti šamačku firmu "Bufalo enerdži" sa čijim rukovodstvom će razgovarati o modelima zbrinjavanja nusproizvoda životinjskog porijekla, ali i o izvozu junećeg mesa u Tursku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti