Jedna od pet industrijskih zona ima riješene imovinskopravne odnose​

07.06.2019. 11:45 / Izvor: Akta.ba
Jedna od pet industrijskih zona ima riješene imovinskopravne odnose​

Od pet industrijskih zona, koje je grad Prijedor počeo razvijati prije više od 10 godina, riješene imovinskopravne odnose ima samo zona Celpak.

Od pet industrijskih zona, koje je grad Prijedor počeo razvijati prije više od 10 godina, riješene imovinskopravne odnose ima samo zona Celpak, rekao je gradonačelnik Milenko Đaković.

"Sve druge su kao tigrova koža išaranog vlasništva, što privatnog, što državnog, a u mnogima je umiješano i preduzeće `Poljoproizvod` iz Omarske", rekao je Đaković.

U skladu sa Akcionom planom podrške uspostavljanju i razvoju poslovnih zona u Republici Srpskoj koji je Vlada Republike Srpske donijela 2009. godine, Prijedor je do 2013. godine trebalo da, osim Celpaka, dobije i poslovne zone Čirkin Polje, Baltine Bare, Paljuge /u Omarskoj/ i Kamičani.

"Ti procesi su u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslova i na sudu. Kontinuirano urgiramo i tražimo odgovore, ali često je odgovor da su toliko pretrpani poslovma, a malo timova imaju, tako da nemaju kapaciteta da se završe svi ti zahtjevi za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa", naveo je Đaković.

U izvještaju o radu gradonačelnika i gradske uprave u 2018. godini navedeno je da su u industrijskoj zoni Celpak u dvije saobraćajnice grad i USAID uložili oko 800.000 KM radi bržeg razvoja ove zone.

"MM plastik je jedini počeo raditi na makadamskom putu i bez infrastrukture. To je firma koja se bavi plastičnom galanterijom i koja je dosad proširivala kapacitete, a najavljuje da će ići za još jedan zahvat dalje i to očekujemo možda i u ovoj godini", istakao je Đaković.

On je podsjetio da je završena konstruktivna faza "Kolektora" gdje su u toku unutrašnji radovi, gdje se planiraju još dvije hale i zapošljavanje oko 400 radnika.

"Pored ova dva investitora koji su u funkciji, pripremne radove u Celpaku već su počeli 'Raki', kćerka firma 'Stomila', te 'Edna metalworking'. Imamo još par poslovnih prostora i više zahtjeva za to zemljište tamo i mi se iskreno nadamo da će na svim parcelama početi gradnja objekata koji će dati nova radna mjesta", naglasio je Đaković.

On je najavio da bi u narednoj godini trebalo izdvojiti sredstva za dalji razvoj poslovnih zona, prvenstveno za infrastrukturno opremanje Celpaka i uspostavljanje nove poslovne zone na Aerodromskom naselju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti