Predstavljena nagradna igra čiji je cilj smanjenje sive ekonomije

08.06.2019. 09:51 / Izvor: Akta.ba
Predstavljena nagradna igra čiji je cilj smanjenje sive ekonomije

U Banja Luci je juče za privrednike upriličena prezentacija nagradne igre čiji je cilj podsticanje izdavanja fiskalnih računa, a samim tim i smanjenje sive ekonomije.

U Banja Luci je juče za privrednike upriličena prezentacija nagradne igre čiji je cilj podsticanje izdavanja fiskalnih računa, a samim tim i smanjenje sive ekonomije.

Prezentacija je održana u Administrativnom centru Vlade RS, gdje je istaknuto da nagradnu igru, koja će početi 1. jula 2019. godine, organizuje Ministarstvo finansija Republike Srpske, u saradnji sa Udruženjem ekonomista Republike Srpske "Swot", zatim Unijom udruženja poslodavaca RS i Privrednom komorom RS.

Ukupna vrijednost nagradnog fonda iznosi 800.000 KM, iz kojeg će kao glavne nagrade biti kupljeno pet stanova, a izvlačenje dobitnika će biti u periodu avgust - septembar u četiri navrata. 

Samoj prezentaciji je prisustvovao veliki broj privrednika koji su iskazali svoju spremnost da podrže ovu značajnu aktivnost Ministarstva finansija RS u borbi protiv sive ekonomije.

Zora Vidović, ministar finansija Republike Srpske, rekla je da će u nagradnoj igri moći da učestvuju svi punoljetni građani BiH koji poštom pošalju 10 fiskalnih računa izdatih u Republici Srpskoj ili "slipova" – potvrda o izvršenim plaćanjima putem kreditnih ili platnih kartica.

"Ovom akcijom želimo da podstaknemo građane na razmišljanje šta znači kada se dobije fiskalni račun, a šta kada se on ne dobije. Vjerujemo da će zainteresovanost građana biti velika", kaže Vidović. Prema njenim riječima i zainteresovanost privrednika za ovu akciju je velika, jer su svim privrednicima koji uredno plaćaju svoje obaveze nelojalna konkurencija oni koji to ne rade. 

"Poenta je da ovim smanjimo sivu ekonomiju, što je bio i jedan od osnovnih ciljeva Ekonomskih reformi koje je usvojila Vlada Republike Srpske. Radimo na više pravaca, mijenjamo Zakon o fiskalnim kasama, idemo sa ovom nagradnom igrom, a Poreska uprava RS ide sa svojim promocijama i aktivnostima", navela je Vidović.

Ona je rekla da se smanjenjem sive ekonomije, proširenjem obuhvata poreskih obveznika, te proširenjem poreske osnovice dobija mogućnost da se smanji opterećenje rada koje je visoko i po tom pitanju treba nešto da se radi. 

Saša Grabovac, izvršni direktor Udruženja ekonomista Republike Srpske "Swot" rekao je novinarima da će i slipovi kao i fiskalni račun moći učestvovati u ovoj nagradnoj igri radi povećanja bezgotovinskog plaćanja. 

Prema njegovim riječima, inicijativa za nagradnu igru došla je iz poslovne zajednice, te dodao da su se u organizovanju ove nagradne igre najviše bazirali na iskustva iz Srbije koja već treću godinu zaredom organizuje ovakvu nagradnu igru. 

Dragana Šobot, iz Privredne komore Republike Srpske, rekla je da Privredna komora daje maksimalnu podršku Vladi RS i Ministarstvu finansija RS u realizaciji ove nagradne igre, dok je Saša Aćić, direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske, takođe istakao da Unija podržava aktivnosti na realizaciji ove nagradne igre koja će doprinijeti smanjenju sive ekonomije u RS i povećati povjerenje građana u institucije sistema, stoji u saopćenju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti