AutoTech BH pri kraju realizacije značajnog projekta u CIMOS-u

11.06.2019. 14:45 / Izvor: Akta.ba

AutoTech BH d.o.o pri kraju je realizacije značajnog projekta CIMOS u Novom Travniku, potvrđeno je iz ove kompanije.

AutoTech BH d.o.o pri kraju je realizacije značajnog projekta CIMOS u Novom Travniku, potvrđeno je iz ove kompanije.

"Kompanija CIMOS je htjela unaprijediti proces brušenja, koji se do sad obavljao ručno, što je vrlo monotono, stvara se velika količina prašine u tim radnim uslovima, vremenski je zahtjevno zbog velikog broja komada itd. Cilj je bio premiještanje radnog potencijala na druga radna mjesta, a sve zbog manjka radne snage i potrebe za povećanjem proizvodnih kapaciteta", navode iz AutoTecha,dodajući da se radi o projektu na koji su vrlo ponosni.

CIMOS je dobio 95% automatiziran proces, gdje je jedini zadatak operatera podešavanje parametara rada u smislu promjene brzine i dubine brušenja zbog nejednake kvalitete dijelova ili istrošenosti brusne trake. Sve je to omogućeno preko nekoliko klikova na displeju. Na displeju je, također, pokazano stanje pojedinih dijelova ćelije, urađeni broj komada, greške koje se mogu eventualno pojaviti i više. Takt je 6s, što znači da svakih 6 sekundi iz ćelije izlazi jedan obrađeni komad. Time se kapacitet povećao na oko 9000 komada za dvije smjene. Ćelija je napravljenja po evropskim standardima imajući prvenstveno u vidu aspekte sigurnosti zaposlenih. 

"Veća ulaganja u automatizaciju znače i privlačenje stranih investitora, jer ulaganje u unapređenje firme znači da je firma zdrava i da dobro posluje. Samim time dobija se više posla od kupaca, otvaraju se nova radna mjesta, otvara se prostor za daljnju automatizaciju. Proizvodni procesi će se moći upotpunosti upoređivati sa proizvodnim procesima u zemljama EU", poručuju iz ove kompanije.

Podsjetimo, AutoTech tim sa predstavnicima iz Slovenije i BiH će se predstaviti na PIT Cazin 2019.

Konferencija će trajati od 20. do 21. juna ove godine, na kojoj će pored značajnih činjenica vezanih za napredak proizvodnje, kada je u pitanja automatizacija i robotizacija, pokrenuti temu i o značaju stručne prakse studenata.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti