Uspješni Bosanac planira veliku investiciju u Ilijašu

05.12.2022. 11:53 / Izvor: Akta.ba
autotech

Na 12 hiljada kvadrata u Ilijašu će se graditi nova investicija.

Kompanija Autotech iz Slovenije sa sjedištem u BiH naredne godine u planu ima gradnju novog razvojnog centra automatizacije i robotike u Ilijašu, potvrđeno je ovo za portal Akta.ba.

"Mogu nagovjestiti da smo u pregovorima sa prodavačem i da bismo otkupili 12 hiljada kvadrata zemlje u Ilijašu u jednoj industrijskoj zoni, i ja mislim da će se ta realizacija desiti u roku od mjesec ili dva, tako da bi naredne godine mogli da radimo jedan novi razvojni centar, izjavio je Seudin Softić, direktor kompanije Autotech.

Nakon pet godina nova lokacija

Seudin je za naš portal govorio i o planovima koji se tiču nove lokacije njihove kompanije u Sloveniji.

Naime kako kaže vrijeme je da okrenu novu stranicu u njihovoj priči. Nakon pet godina su na novoj lokaciji i odlaze iz Velenja.

"Sada je već peta godina kako smo ustanovili kompaniju u Velenju. Počeli smo u inkubatoru kao malo preduzeće sa dva tri zaposlena, sada nas je trenutno 25 zaposlenih i prerasli smo taj inkubator. U Velenju je trenutno i ta problematika oko infrastrukture, zemljišta. Teško je pronaći pravo zemljište u ovoj djelatnosti koju mi radimo i onda smo potražili okolo ko bi nam mogao ponuditi to što je nama potrebno i to je bila opština Šoštanj", kazao je on.

autotech

Nije daleko od samog Velenja, a s obzirom da su im ponudili upravo ono što im je bilo potrebno učinilo se kao dobra lokacija za dalje poslovanje kompanije.

"Mi smo već na toj lokaciji bili pod najmom više od godinu dana tako da smo se već pripremali. Bili smo podijeljeni na 3 lokacije, otkupili smo taj prvi dio gdje smo bili pod kirijom i kupili smo još dodatnih 5 hiljada kvadrata gdje imamo namjeru da širimo pored Autotecha i našu drugu kompaniju Steeltech, pojasnio je on.

Nova radna mjesta 

Seudin kaže da će ovo otvoriti nova radna mjesta, te da on trenutno može da zaposli 100 ljudi.

"Mi smo u startu obećavali i nove radnike, ja trenutno mogu zaposliti 100 ljudi, toliki je obim posla i obim kompanije, ali u Sloveniji je velik problem oko zemljišta pošto svi znamo da je Slovenija mala država i dosta toga je već iskorišteno", rekao je, dodajući da su jako uzbuđeni zbog nove odskočne daske.

"Uredit ćemo nove prostore na 5.000 četvornih metara i zaposliti nove kolege u rastućem području automatizacije i robotike", poručio je.

Da podsjetimo, kompanija Autotech se bavi servisiranjem, održavanjem i integracijom automatizovanih robotskih sistema, a neke od njihovih najvećih referenci su GORENJE, PSA Groupe, CIMOS, VOLKSWAGEN, MANN+HUMMEL, RENAULT. 

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti