U Tesliću predstavljen jedan od najvećih projekata automatizacije u BiH

02.12.2022. 13:04 / Izvor: Akta.ba
teslić

Danas je u Tesliću na radionici "Robotizacija za sve - Praktična priprema jednog projekta robotizacije", predstavljen jedan od najvećih projekata automatizacije u BiH.

Danas je u Tesliću na radionici "Robotizacija za sve - Praktična priprema jednog projekta robotizacije", predstavljen jedan od najvećih projekata automatizacije u BiH.

Na projektu su zajedno radili kompanija Autotech u saradnji sa kompanijom Prevent Components.

Riječ je o velikom poslu gdje je investirano više miliona eura u automatizaciju, a kompanija Autotech u ovom projektu je radila na izradi kompletne linije za montažu ovih specifičnih dijelova.

radionica

Projektni zadatak

U projektnom zadatku bilo je potrebno robotizovati-automatizovati dvije linije za brizganje stakla tako da se omogući rad istih bez učešća čovjeka. Potrebno je bilo definisati način skidanja i odlaganja stakala kako bi se obezbijedio kontinuitet rada linije. 

"Na jednoj liniji za brizganje (1100) radit će se sa 6 različitih proizvoda, a na drugoj (1600) radit će se sa 8 različitih proizvoda. Nakon odlaganja stakala potrebno je instalirati liniju za montažu i lijepljenje stakala (malih i velikih). Ciljni takt linije montaže i lijepljenja je 38 sekundi", pojasnio je Mehmed Duharkić, iz kompanije Autotech.

Usaglašavanje idejnog koncepta i narudžbe projekta je podrazumijevalo analizu dostavljenih podataka i razrada idejnog rješenja/simulacije procesa sa robotima, te usaglašavanje detalja s kupcem i dopune osnovnog idejnog rješenja.

Osnovni sklopovi robotizovane-automatizovane linije za brizganje su: mašina za brizganje 1100 (1600), kuka robot, okretni stolovi-2 kom, transporter i grajferi. 

 "Komplet linija za lijepljenje sastoji se od transportera, podiznih stolova, roboti kuka-4 kom, UV lampe, uređaji za doziranje ljepila, uređaj za plazmiranje, centrirni sto, clean room i grajferi", pojasnio je.

Na projektu će raditi šest robota i tri radnika. 

"Dva radnika su na pozicioniranju i postavljanju stakala centralne transportere i jedan radnik koji mora opsluživati liniju", kazao je.

radionica

Kako su naveli pretpostavka kada bi se manuelno radilo skidanje stakala bilo bi potrebno 80 sekundi. Matematika kaže da bi za ručni rad trebalo 51,5 ljudi na isti kapacitet, dok kada se ide na automatizaciju troškovi radne snage su znatno manji.

"Investicija za slučaj manuelnog rada je nekih 510 hiljada eura, troškovi radnika na godišnjem nivou 494 hiljade i 400 eura, ukupni troškovi investicije i troškovi radnika su 3 miliona eura, kada idemo na automatizaciju ovaj slučaj što smo uradili i troškovi radne snage su znatno manji, a ukupan trošak investicija plus radna snaga je milion i 800 hiljada eura za pet godina", pojasnio je.

Seudin Softić, direktor kompanije Autotech je jučer u svojoj prezentaciji u Tešnju kazao da su u posljednje 3 godine instalisali preko 68 robota u našem regionu.

"Ja vjerujem da ima jedno 10 kompanija koje se bave sa istom djelatnošću kao i mi, tako da je moja procjena da je u zadnjih 5  godina instalisano dvije do tri hiljade sistema automatizacije što je vrlo malo", naglasio je on, dodajući da kada idu u automatizaciju da su im bitne brojke, ali da je vrlo bitno u kompaniji imati ljude koji znaju doći do tih brojki.

Prednost robotizacije i automatizacije

Na kraju današnje radionice zaključeno je da robotizacija i automatizacija omogućavaju veću konkurentnost na tržištu, brz povratak investicije, stabilne parametre proizvodnog procesa, te relativno brzu implementaciju projekta.

radionica

 Da podsjetimo, radionica je održana u sklopu konferencije PIT Adria Summit 2022. u organizaciji kompanije Targer Engineering & Consultung koja je počela jučer u Tešnju, a završena danas u Tesliću.

E.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti