U Bosanskoj Krupi otvoren 10. Sajam organske proizvodnje

26.07.2019. 14:49 / Izvor: Akta.ba
U Bosanskoj Krupi otvoren 10. Sajam organske proizvodnje

Svim posjetiocima do nedjelje nudit će raznovrsne proizvode organske hrane i rukotvorina po znatno nižim cijenama nego inače.

Danas je u parku Kej u Bosanskoj Krupi otvoren jubilarni deseti Sajam organske proizvodnje. Svim posjetiocima do nedjelje nudit će raznovrsne proizvode organske hrane i rukotvorina po znatno nižim cijenama nego inače. Sajam kao i svih prethodnih godina organizuju Općina Bosanska Krupa i Asocijacija organskih proizvođača Unsko-sanskog kantona uz podršku JKP „10. Juli“.

Učešće na ovogodišnjem sajmu uzeo je veliki broj izlagača, kako iz Bosanske Krupe i Unsko-sanskog kantona, tako iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine. Širokom ponudom izlagača koji su uzeli učešće, posjetiocima se pruža mogućnost da na jednom mjestu pronađu najnovije, najpoznatije i vrlo povoljne organske proizvode.

Prisutnim izlagačima i posjetiocima obratila se Fatima Gerzić, predstavnica Asocijacije organskih proizvođača Unsko-sanskog kantona koja je izrazila zadovoljstvo tradicijom održavanja sajma, velikim brojem izlagača i ponude te istakla kako je sajam veoma dobra prilika za sve proizvođače organskih proizvoda prije svega za njihovu promociju, ali i promociju samozapošljavanja.

„Imamo izlagače iz Banje Luke, Sarajeva, Mostara, Bihaća, Visokog, Bosanske Krupe. Na sajmu nude med, ljekovito bilje, preparate, kožnu galanteriju, suđe od zemlje i bakra, losione, kreme, prirodnu kozmetiku, ljekovito bilje, eterično ulje, aroniju, proizvode od borovnice i još mnogo toga“, naglašava Fatima Gerzić.

Sajmu su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK koje je ove godine prvi put planiralo poticaj za organsku proizvodnju što bi, prema mišljenju ministra Sulejmana Kulenovića, moglo povećati broj proizvođača u ovom dijelu BiH.

„Vjerujem da organska proizvodnja ima budućnost. Teško se mi možemo nositi u proizvodnji hrane sa zemljama u okruženju. Znamo da su nam imanja isparcelisana, usitnjena, sve je to teško obraditi, ali zato imamo divnu, čistu prirodu i trebamo je iskoristiti za proizvodnju organske hrane“, zaključio je ministar Kulenović.

Radno vrijeme sajma je od 9.00 do 22.00 sata izuzev nedjelje kada se sajam zatvara u 20.00 sati.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti