Savić: Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare

29.07.2019. 10:27 / Izvor: SRNA
Savić: Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare

Privrednom forumu prisustvovali su brojni privrednici i Majevičani iz dijaspore.

Dijaspora je najveći ulagač u opštinu Lopare i uz njihovu podršku je posljednjih godina otvoreno pet privrednih subjekata, rekao je načelnik Lopara Rado Savić na Poslovnom forumu koji se održava u okviru tradicionalnih "Dana dijaspore" u ovoj majevičkoj opštini.

Savić je naveo da su Majevičani iz dijaspore podržali i brojne insfrastrukturne projekte u Loparama, te da se na Forumu razgovaralo o iskustvima kroz već realizovane projekte i mogućnostima da se u narednom periodu uvećava broj investitora iz dijaspore.

"Opština Lopare ima najbolju preporuku od onih koji su već investirali u ovaj kraj i bilježe dobre poslovne rezultate", ocijenio je Savić.

On je kao primjer investiranja dijaspore u zavičaj naveo otvaranje bazena u Loparama, firmu "Smart sistem" iz oblasti elektroopreme koja proizvode plasira na zapadno tržište i planira proširenje kapaciteta i broja radnika, kao i firma "Đokić metal", a izvozno orjentisano preduzeće "Enterijer Kojić" gradi halu od 1.480 metara kvadratnih.

"Prostora za ulaganje ima u metalskom sektoru, ali u poljoprivredi i već imamo najave zainteresovanih investitora iz dijaspore koji bi proizvodili kozji sir, kao i za projekte koji bi podstakli turistički sadržaj", rekao je Savić.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske Stojan Stevanović rekao je na Poslovnom forumu da je desetogodišnja saradnja između matice i dijaspore urodila investicijama koje doprinose razvoju opštine Lopare.

Stevanović je pohvalio saradnju sa lokalnom upravom i njihovu podršku ulagačima, navodeći da je cilj te saradnje pronalazak investitora za manje projekte koji su ostvarivi i koji otvaraju do 10 radnih mjesta.

Vlasnik Destilerije "Epoha" iz Bobetinog Brda Bojan DŽuveleković rekao je na Forumu da su uz pomoć dijaspore njihove voćne rakije našle put na tržišta Švajcarske, Njemačke, Austrije i Srbije.

Privrednom forumu prisustvovali su brojni privrednici i Majevičani iz dijaspore. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti