Sokolac: Na pomolu rješavanje problema pijaće i otpadnih voda

24.08.2019. 11:17 / Izvor: Akta.ba
Sokolac: Na pomolu rješavanje problema pijaće i otpadnih voda

Na pomolu je ulazak opštine Sokolac u jedan od najvažnijih projekata za ovu lokalnu zajednicu, koji se odnosi na rješavanje problema pijaće i otpadnih voda.

Na pomolu je ulazak opštine Sokolac u jedan od najvažnijih projekata za ovu lokalnu zajednicu, koji se odnosi na rješavanje problema pijaće i otpadnih voda. Razgovori na ovu temu, vođeni su između načelnika Sokoca Milovana Bjelice i predstavnika firme „Milanović Tretman voda“ iz Кragujevca koji su posjetili našu opštinu.

Direktor firme Branko Stevanović u izjavi za Info centar, istakao je zadovoljstvo što je sokolačka opština zainteresovana da svojim građanima obezbijedi pitku vodu odgovarajućeg kvaliteta, ali da ništa manje nije značajan projekat prerade otpadnih voda.

"To je veoma značajno za razvoj grada i okruženja, kao i turističke ponude. Danas smo saznali da se u pojedninim periodima u toku godine pojavljuju određene primjese, koje stvaraju dvadesetak kilograma mulja na izvorištima. Naša kompanija već dvadeset godina ima iskustva sa sličnim projektima, te ostvaruje značajne uspjehe u tretmanu svih vrsta pijaćih, industrijskih, otpadnih voda kako u Srbiji, tako i u Evropi, Africi, Alžiru i širom svijeta. Sa sigurnošću možemo reći da smo u stanju da pružimo veliki doprinos Sokocu, nakon čega ćemo, nadamo se, započeti obimniju saradnju sa drugim gradovima i institucijama na području Republike Srpske", dodao je Stevanović.

Tim firme „Milanović Tretman voda“ će, na osnovu dobijene dokumentacije, uraditi analizu, izvršiti dodatna ispitivanja i mjerenja, kako bi do kraja oktobra dali definitivno idejno rješenje, zaključeno je na današnjem sastanku.

Načelnik Sokoca Milovan Bjelica irazio je zahvalnost predstavnicima ove renomirane i priznate firme, što su iskazali zainteresovanost za saradnju.

"Analizama, mišljenjima stručnjaka i zajedničkim snagama u narednom periodu aktivno ćemo raditi na izgradnji postrojenja za tretman pijaće i otpadnih voda. Možemo ih definisati kao dvije fabrike, koje su neophodne stanovnicima ovog kraja, jer je riječ o pitanjima za koja, već neko vrijeme, nastojimo da pronađemo najbolje rješenje. Prije dvije godine izvršili smo studiju izvodljivosti sveobuhvatnog rješavanja vodovoda i kanalizacije na području opštine Sokolac, koju je investirala Evropska investiciona banka. Naredni korak, nakon današnjeg sastanka, biće da prikupimo svu potrebnu dokumentaciju za dalje razgovore, kako bismo što prije ušli u proces obezbjeđenja finansijskih sredstav", rekao je Bjelica.

On je podsjetio da je opština Sokolac do sada uspješno realizovala brojne projekte, zahvaljujući podršci Evropske razvojne banke, Vlade Republike Srpske, Ministarstva finansija RS i Ministarstva ekonomskih odnosa i spoljne trgovine BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti