Predstavljena 23 projekta za "Pametno Sarajevo"

31.08.2019. 08:07 / Izvor: Fena

Čak 23 projekata stigla su na javni poziv "Smart Sarajevo", a radi se o inicijativi koju su pokrenuli Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Čak 23 projekata stigla su na javni poziv "Smart Sarajevo", a radi se o inicijativi koju su pokrenuli Grad Sarajevo, Općina Stari Grad Sarajevo i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Projekti koji su sinoć u Vijećnici predstavljeni žiriju, ali i široj javnosti koja je mogla glasati za njih, tretiraju najvažnije izazove i potencijale koje su sami građani Sarajeva definirali kroz istraživanje provedeno u martu.

Prijedlog, koji sakupi najveći broj glasova, ući će u uži izbor, a fond za projekte iznosi oko 850.000 KM.

Inicijativa Smart Sarajevo ima veliki potencijal za poboljšanje kvalitete života građana i podršku razvoja urbane ekonomije grada kroz inovativna i tehnološki utemeljena rješenja, istaknuto je.

Stvaranje pametnijeg grada počinje razumijevanjem potreba i želja ljudi i pronalaženjem inovativnih rješenja i ideja koje bi pomogle u njihovom ispunjavanju.

Voditeljica ove inicijative uime UNDP-a Marina Dimova kazala je Feni da je cijela ideja pokrenuta u decembru prošle godine, a za manje od godinu dana prezentirani su rezultate inicijative, a konkretni rezultati trebali bi biti vidljivi krajem godine.

Cilj je, dodaje, potaknuti interes, kreativnost, inovativnost svih segmenata društva kako bi se predložili i implementirali pilot projekti koji će dovesti do bolje kvalitete života građana i efikasnije javne uprave kroz korištenje novih tehnologija i inovacija.

Ovi projekti svojevrstan su odgovor inovatora na potrebe građana koji su kao tri najveća problema u Sarajevu izdvojili zagađenja zraka, javni gradski prijevoz i korupciju.

Jedan od projekata koji je sinoć prezentiran je i onaj koji predlaže saobraćajnu traku za vozila koja prevoze više putnika te smart parking sistem koji bi omogućio dostavljena informacija na vrijeme o slobodnim parking mjestima u gradu.

Nakon glasanja publike i žirija bit će predloženi projekti za finalno rangiranje za koje je će u konačnici biti osigurana sredstva za njihovu implementaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti