Hercegovački vinari zadovoljno trljaju ruke

03.09.2019. 08:47 / Izvor: Oslobođenje
Hercegovački vinari zadovoljno trljaju ruke

Oko pet ili šest posto onoga što proizvedemo izvozimo van granica BiH i to nas drži u životu, kaže Ćorić.

Ova godina je za vinare i vinogradare Hercegovine, makar zasad, idealna, urod je odličan, pa se očekuje i uspješna berba i visoko kvalitetno vino u konačnici. Ni plasman u tom slučaju neće biti problem, makar i vinari danas teže rade i žive nego u prošlosti.

Berba

U Podrumima Andrija također imaju visoka očekivanja. Vinograd je, ističu, podario odličan urod, a vrlo je važno bilo očuvati ga nakon prošle sezone koja je, kako stvari stoje, bila znatno lošija u odnosu na aktualnu. Miro Ćorić predviđa da će berba malo kasniti, ali to se ne bi trebalo odraziti na kvalitet vina i uroda. Sve će, kaže, zavisiti od lokacija samih vinograda.

"Kod nas sigurno neće započeti prije 15. rujna. Još uvijek ne znamo ni kakvo nas vrijeme očekuje u danima koji dolaze. Svakog dana pomno pratimo stanje s plodovima. Sigurni smo da će vino biti odlično", kaže Ćorić.

Ni plasman vina i ostalih derivata koja proizvode ne bi trebao biti upitan.

"Iskreno, osjeća se nestašica novca kod građana, ali mi i po pitanju plasmana priželjkujemo dobru godinu. Oko pet ili šest posto onoga što proizvedemo izvozimo van granica BiH i to nas drži u životu. I u našoj zemlji smo dovoljno zastupljeni. U budućnosti namjeravamo održati brend, pa i povećati proizvodnju", kaže nam.

Plasman

Odličan urod ove godine imao je i vinograd Josipa Nuića.

"Bilo je malih problema u početku, posebno kada je riječ o vegetaciji. Vino koje proizvedemo će biti vrhunsko ili visoko kvalitetno. Godina je bila itekako dobra. Ukoliko do berbe ne bude obilnih padavina, bit će idealno", dodaje.

Ni on neće imati problem s plasmanom.

"Imamo kvalitetna vina i plasman u tom slučaju ne predstavlja problem", kazao nam je.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti