Međunarodni sajam SHF stavlja Sarajevo na svjetsku mapu halal industrije

18.09.2019. 12:52 / Izvor: Akta.ba
Međunarodni sajam SHF stavlja Sarajevo na svjetsku mapu halal industrije

SHF 2019 ima za cilj da podstakne ulazak novih kompanija u dinamičnu halal industriju.

Nakon izuzetno uspješne realizacije prošlogodišnjeg sajma Bosna Bank International (BBI), Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH, po drugi put organiziraju Međunarodni sajam halal-industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2019 koji će se održati u Sarajevu od 26. do 28. septembra. Ovim povodom danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj su prezentirani osnovni podaci o ovom vrlo značajnom događaju za BiH i Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto ovom prilikom je kazao da kako je ovo jedan od onih rijetkih događaja koji stavljaju Sarajevo na svjetsku mapu.

Dodao je kako u regiji ne postoje ovakvi događaji koji pružaju priliku našim kompanijama da se stave na raspolaganje rastućem tržištu halal hrane.

"Ovo je nešto što ćemo i u budućnosti podržati jer je to prilika u stvari za sve ono za što se mi borimo, a to je zapošljavanje i ekonomski rast", rekao je Forto.

Predsjednik Uprave BBI banke i glavni organizator sajma Amer Bukvić je zahvalio premijeru i kantonalnoj vladi na podršci, naglašavajući kako je ovo dobar primjer javno-privatnog partnerstva.

"SHF 2019 kao mjesto susreta svih tržišnih učesnika-proizvođača, regulatora, kupaca i potrošača halal-proizvoda i usluga ima za cilj da podstakne ulazak novih kompanija u ovu dinamičnu industriju, tako što će transparentno predstaviti brojne nove poslovne prilike domaćim i međunarodnim kompanijama. Namjera nam je da potaknemo dodatne investicije u našu državu i olakšamo poslovnu saradnju u oblasti halal-industrije koja je u velikoj ekspanziji“, rekao je Bukvić.

 

On je najavio i četiri prateća događaja koji će biti organizirani tokom Sajma. Takmičenje u poslovnim inovacijama Transformers Roadshow koje se organizira u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom (IsDB) i čije finale će se održati trećeg dana SHF-a, a najbolje inovacije bit će i novčano nagrađene. Također, SHF će ove godine organizirati i samit direktora islamskih banaka iz svijeta na temu međusobne saradnje i otvaranja tržišta, te dva okrugla stola sa privrednicima iz Saudijske Arabije sa temom proizvodnje hrane, te sa malezijskim privrednicima predvođenim ministrima turizma i unutrašnje trgovine.

Direktor Media centra Islamske zajednice u BiH Amir Sakić je kazao da halal predstavlja kategoriju koja je duboko ukorijenjena u islamskom učenju, odnosno vrijednost koja je izuzetno važna za kvalitet življenja svakog muslimana i drugih.

On je naglasio kako su principi halala univerzalni i mogu donijeti korist svim ljudima.

Direktor Agencije za certificiranje halal-kvalitete BiH Damir Alihodžić je rekao da je putem Agencije dosad certificirana 141 kompanija Od toga je 101 kompanija u BiH, 35 u Srbiji, dvije u Crnoj Gori, te jedna kompanija iz Bugarske i jedna iz Turske. 

Sekretar Udruženja halal-industrije pri Privrednoj komori Federacije BiH Emir Pašić je kazao da je ovo udruženje okuplja lidere halal industrije. Najavio je da će 27. septembra u sklopu SHF na panelu prezentirati aktivnosti udruženja, te razgovarati o aktuelnom sporazumu o slobodnoj trgovini sa Republikom Turskom uzimajući u obzir važnost tog tržišta i sa namjerom da se iskoriste pogodnosti koje pruža taj sporazum.    

E. Ko.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti