Radnici fabrike Dalekovod u štrajku

31.01.2013. 10:44 / Izvor: Glas Srpske
Radnici fabrike Dalekovod u štrajku

Zbog neisplaćenih plata, regresa i doprinosa oko 200 radnika Fabrike dalekovodnih stubova i konstrukcija "Dalekovod" iz Rudanke kod Doboja juče su stupili u generalni štrajk.

Zbog neisplaćenih plata, regresa i doprinosa oko 200 radnika Fabrike dalekovodnih stubova i konstrukcija "Dalekovod" iz Rudanke kod Doboja juče su stupili u generalni štrajk.

„Duguju nam pet plata, regrese za dvije godine, doprinose za prošlu godinu, plus nekoliko mjeseci je ostalo neuplaćeno i u 2011. godini, te prevoz za cijelu 2012. godinu“, rekao je predsjednik Sindikalne organizacije TKS "Dalekovod" Milorad Lazić i dodao da će početi raditi ako im bude uplaćena bar jedna plata.

Radnik Marko Đukić, koji već 19 godina radi u ovom preduzeću, kazao je da je do sada situacija bila zadovoljavajuća, ali u posljednje vrijeme je pravi haos.

„Imamo dobre prese kojih možda nema na Balkanu. Imamo transfere kojih apsolutno nema u cijeloj BiH. Zbog toga ne možemo da vjerujemo da smo propali“,  objasnio je Đukić.

On je dodao da posla ima i da pokrivaju cijelo tržište BiH, te izvoze i u Hrvatsku i Francusku.

„Radili smo do Nove godine u dvije smjene, pa i subotom i nedjeljom. Plan ispunjavamo, ali plata nema“, kazao je Đukić.

Prema riječima radnika Damjana Janjića, svi su u kreditima, a došlo je vrijeme kada rate ne mogu da vraćaju bankama.

„Teško se snalazimo. Pored kredita tu su i struja, voda i ostale životne potrebe. Pitamo se kako ćemo dalje“, ispričao je Janjić, koji u ovom preduzeću radi već šest godina.

Direktor fabrike TKS "Dalekovod" Luka Miloš objasnio je da radi na pronalasku rješenja i pozvao radnike na strpljenje.

„U pregovorima sam sa jednom bankom o kreditu. Rješenje je da se jedna ili dvije plate uplate radnicima i da počnu sa radom. To je rješenje i nema drugog. Ako radnici ne budu radili, mi ispadamo sa tržišta. Što mi ne napravimo, napraviće Italijani i Francuzi i uzeti nam tržište“, pojasnio je Miloš.

Štrajkovi

Oko 200 zaposlenih u ovom preduzeću štrajkovali su i u novembru prošle godine zbog istih razloga.

„U međuvremenu su uplaćena dva regresa za 2009. i 2010. godinu, pet karata za prevoz i dvije plate. Bilo je obećano da će isplatiti 50 odsto plate do kraja prošle godine, ali nije bilo uplate. Ne vidimo da rukovodstvo preduzeća može nešto da učini za radnike“, rekao je predsjednik Sindikata Lazić.

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti