Građani ponovno pozvali na izmještanje deponije Uborak

24.09.2019. 08:51 / Izvor: Fena
Građani ponovno pozvali na izmještanje deponije Uborak

Oko stotinu građana i aktivista građanske inicijative "Jer nas se tiče" održalo je u ponedjeljak mirno okupljanje na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara

Oko stotinu građana i aktivista građanske inicijative "Jer nas se tiče" održalo je u ponedjeljak mirno okupljanje na lokalitetu regionalnog odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara kako bi još jedanput ukazali na probleme u radu te deponije, posebice iznalaženja rješenja za njezino izmještanje.

Mirnom okupljanju prethodila je prosvjedna vožnja s koje su prosvjednici nadležnima institucijama poručili: "Stop ugrožavanju osnovnih ljudskih prava", "Obećali ste nam novu lokaciju za deponiju - ispunite obećanja", "Trujete nas godinama - dosta je", "Želimo nezagađen zrak i nezagađenu Neretvu". U ime inicijative "Jer nas se tiče" novinarima se obratio Nijaz Hodžić i poručio kako građani neće odustati od svojih zahtjeva, prvenstveno izmještanja lokacije deponije.

"Krajnji rok za zatvaranje deponije je 3. prosinca 2019. godine. Očekujemo da ovdje 4. prosinca dođe inspekcija koja će deponiju zapečatiti, sanirati ga kao i okolni prostor koji je kontaminiran", kazao je Hodžić.

Ukoliko se to ne dogodi, Hodžić kaže kako je sigurno da na deponiju nitko više neće ući jer građani neće dozvoliti pristup. On tvrdi i da nije upućen novi zahtjev prema resornom federalnom ministarstvu o produljenu okolišne dozvole što tvrde gradske vlasti jer, kako ističe, takav se zahtjev nema na osnovu čega uputiti. Također je kazao kako se još uvijek nisu sastali ni s kim od gradskih vlasti oko deponije Uborak te kako smatra da je sastanak u petak gradonačelnika Ljube Bešlića i parlamentaraca organiziran kako bi se oni zamolili da ne glasaju za prijedlog o zatvaranju deponije, odnosno da daju potporu o produljenju dozvole, a o čemu će biti riječi sutra na sjednici federalnog Parlamenta.

"Da bi se dozvola produžila zakon kaže - javna rasprava, na kojoj će građani odlučiti što dalje", kazao je Hodžić i odbacio navode kako se problem Uborka politizirao jer po njegovim riječima, građani od početka isključivo imaju samo jedan zajedničkih cilj, a to je problematika oko deponije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti