Sarajevo centar industrije osiguranja BiH i regiona

26.09.2019. 10:17 / Izvor: Akta.ba

Povodom Dana osiguranja bit će predstavljena i kampanja za finansijsku pismenost "Ne riskiraj, profitiraj!".

U Sarajevu se danas na jednom mjestu okupila osiguravajuća industrija, gdje će u okviru dvodnevne konferencije "Dani osiguranja u BiH" razmjeniti informacije i znanja, sagledati najbolje prakse i iskustava sa tržišta, osvrnuti se na zakonodavno-regulatornu sferu, posebno kada je u pitanju sinhroniziranje industrije osiguranje BiH sa zahtjevima EU.

Konferencija „Dani osiguranja u BiH“ kako je istaknuto na njenom otvaranju ima cilj da najširi slojevi stanovništva dobiju poruku kako su osiguravajuća društva temelj sigurnosti u svakodnevnim izazovima koje pred nas stavlja život te da svi stanovnici BiH, kroz policu osiguranja, mogu dobiti finansijsku podršku u trenucima kada je takva pomoć zaista neophodana.

Damir Hadžić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja osiguravajućih društava FBiH (UDO F BiH) i predsjednik uprave Euroherc osiguranje d.d. Sarajevo govoreći na temu: Zašto Dani osiguranja u BiH? je kazao kako je u BiH još uvijek nerazvijena svjest o osiguranjima.

"Osiguranja djeluju u uslovima podijeljenog tržišta, unutar nejedinstvenog ekonomskog prostora u kojem za predstavnike iste branše važe različita pravila", rekao je Hadžić.

Iznoseći statističke podatke kazao je kako se dvogodišnji rast životnog osiguranja u 2018. godinizaustavio na stopi od tri posto, dok je ukupno tržište osiguranja naraslo za 4,3 posto, dok je ukupna premija osiguranja iznosila je 365 miliona eura, odnosno 715 miliona KM.

Podcrtao je kako se osiguranja osuđena na stagnaciju ukoliko država ne iskoristi njihove resurse kao što su investicioni potencijali koji je neiskorišten, rješenja u oblasti katastrofa, kao što su poplave ili zemljotresi.

"Spremni smo na saradnju sa državom, ali nam je potrebno shvatanje naše uloge koja u ovom momentu ne postoji. Mi smo partner državi i tamo gdje nas ona ne vidi", kazao je Hadžić.

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH je podržao održavanje Dana osiguranja, te podsjetio na važnost osiguranja.

"Danas sektor osiguranja predstavlja nezaobilazan segment financijskog sektora koji utječe na gotovo sve subjekte u društvu te time svakim danom dobija sve više na značaju.  Uspješno funkcioniranje modernog gospodarstva u cjelini ne može se zamisliti bez stabilnog i funkcionalnog tržišta osiguranja.  Osiguratelji kroz pružanje ekonomske zaštite od rizika i opasnosti te mobilizacijom štednje značajno doprinose financijskoj stabilnosti i razvoju gospodarskog sustava. Danas, u vremenu kad svjedočimo brojnim prirodnim nepogodama, kao što su katastrofalne poplave 2014. godine, industrijskim nesrećama, povećanim rizicima u poslovanju, uloga osiguravatelja svakodnevno raste. Osobito mi je drago konstatirati da tržište osiguranja u Bosni i Hercegovini  nastavlja pozitivan trend rasta unatoč općoj ekonomskoj situaciji, visokoj stopi nezaposlenosti, nedostatku investicija i političkoj nestabilnosti. Trendovi u Bosni i Hercegovini pokazuju da su građani počeli prepoznavati važnost svih vrsta osiguranja te da koriste i proizvode koji ne pripadaju obveznom osiguranju.Da bi se ovakav trend nastavio potrebno je raditi na podizanju svijesti o potrebi za osiguranjem kako kod privatnih lica tako i privrednih subjekata, uvoditi nove tehnologije te kreirati nove proizvode i usluge  prema potrebama klijenata.  Ovim se u konačnici utječe na troškove poslovanja, poticanje investicija te rast profitabilnosti sektora  osiguranja ", izjavio je Bevanda.

Na Konferenciji čiji je organizator Udruženje osiguravajućih društava FBiH, a koja je okupila goste i predavače iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Belgij... na temu „Perspektive osiguranja i novih regulatornih zahtjeva u EU: Zašto je osiguranje bitno?“ govorio je Prof. Karei Van Hulle, Catholic University Leuven (Belgija) i Goethe University Frankfurt (Njemačka).

Poseban akcenat je stavljen na važnost osiguranja, jer svi mi nosimo teret rizika kojima smo okruženi. Od trenutaka kad boravimo u našem domu pa potom kad izađemo obavljati redovne aktivnosti.

U nastavku konferencije će biti održana i dva panela u okviru kojih će se raspravljati  o izazovima na tržištu osiguranja u BiH. Učešće u panel diskusiji uzet će: Marina Miočić-Hamidović, predsjednica uprave, Adriatic osiguranje d.d. Sarajevo, Feđa Morankić, direktor, ASA osiguranje d.d. Sarajevo, Arif Kulić, direktor, Sarajevo osiguranje d.d.Sarajevo, Edib Galijatović, direktor, Triglav osiguranje d.d. Sarajevo, Senada Olević, direktorica, Uniqa osiguranje d.d. Sarajevo, Sabina Mujanović, direktorica, Vienna osiguranje d.d. Sarajevo. 

U okviru drugog panela Panel raspravljat će se na temu: Osiguranje katastrofalnih rizika i inicijativa za uvođenje obaveznosti osiguranja imovine i od prirodnih katastrofa.

Moderator panela je prof. dr. Željko Šain sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, a učesnici panela su: Jovanka Ćetković, Project Officer, United Nations Development Programme in BIH, Prof. Safet Kozarević, Ekonomski fakultet u Tuzli, Zlatan Filipović, predsjednik Uprave, Bosna Reosiguranje d.d. Sarajevo.

Povodom Dana osiguranja bit će predstavljena i kampanja za finansijsku pismenost „Ne riskiraj, profitiraj!“.

Drugi dan konferencije kako je najavio organizator obilježit će panel rasprava: Region u fokusu - Možemo li naučiti nešto iz iskustava drugih. Govorit će se i o javnim nabavkama - uslugama osiguranja.

E.Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti