Sektor daljiinskog grijanja u fokusu VII Savjetovanja o energetici

26.09.2019. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Sektor daljiinskog grijanja u fokusu VII Savjetovanja o energetici

Cilj ove radionice je upoznati učesnike sa rezulatima projekta čiji je osnovni cilj bio procijeniti potencijale za visoko efikasnu kogenetaciju hlađenja I grijanja u BIH.

Pojam centralnog grijanja se prvi put spominje prije više od 2000 godina u starom Rimu. Sistem se zvao Hipokaust i mogli su da ga priušte samo imucniji Rimljani u svojim vilama. Više o sistemima grijanja biće govora na VII Savjetovanju o energetici koje je danas počelo u organizaciji CETEOR-a.

Slogan tradicionalng dvodnevnog događaja je 7E. Slogan Savjetovanja podrazumijeva sagledavanja sektora energije sa sedam različitih aspekata (etika, ekologija i okoliš, energetika – kao privredna grana, energija – kao roba na tržištu, ekonomija, energijski sistemi, te energijska efikasnost i efektivnost) i događaj će biti realiziran u ovom maniru, uz snažno poticanje zajedničkog angažmana i holističkog rješavanja barijera na svim nivoima vlasti koji usporavaju energijski zaokret u BiH.

Vedad Suljić, direkor razvoja poslovanja CETEOR-a, organizatora Savjetovanja, kazao je da ovim sloganom žele poručiti da je bitno imati više ciljeva,  koji zajednički tvore jedan, a to je kuda Bosna i Hercegovina treba da ide u kontektstu niskokarbonskog razvoja, odnosno kako energetska i klimatska politika u BiH treba da izleda.

"S tim u vezi, danas smo okupili aktere, odnosno predstavnike institucija, ministarstava, vladinih tijela, akademija, univerziteta i naravno nezavisnih stručnjaka u ovoj oblasti kako bismo imali jedan otvoren dijalog na temu kako jedan brod zvani energetsko-ekonomska politika usmjeriti upravom smjeru, kako bi građani ove države dugoročno imali korist", istakao je on.

Govoreći generalno o stanju u našoj državi u ovoj oblasti, Suljić ističe da smo jako dobro u pisanju strategijaiI planova. Međutim, kada je riječ o implementaciji, onda smo u poređenju sa EU u velikom zaostatku.

"Razlog je taj jer nemamo jedinstvenog političkog konsenzusa na nivou države zato što to nije čak ni u top 5 pitanja bilo koje političke opcije i vlade. Energija je  gurnuta ispod svih drugih tema", ističe on, dodajući da postoje jako puno lobija koji se i dalje zalažu za uporebu fosilnih goriva.

Podsjeća da je od prvog Savjetovanja prošlo 12 godina, ali da je u primjeni i implementaciji nekih stvari prošla jedna godina koja se ponavljala 12 puta. Ipak, u nekim oblastima ima pomaka, a jedan od njih je što je kritična masa puno veća nego tada.

"Više je ljudi aktivno uključeno u ovu oblast, tako da je to jedna ohrabrujuća činjenica da ova tema dobiva na značaju i raste iz dana u dan", navodi Suljić.

U nastavku Savjetovanja  Azrudin Husika, vanjski saradnik CETEOR-a, moderirat će panel “Potencijali za primjenu visokoefikasne kogeneracije i hlađenja i grijanja u BiH” koji će ukazati na to u kojem smjeru napreduju ovi sistemi.

Cilj radionice je upoznati učesnike sa rezulatima projekta čiji je osnovni cilj bio procijeniti potencijale za visoko efikasnu kogeneraciju hlađenja i grijanja u BIH.

Predstavnik GIZ-a i voditelj projekta Goran Krstović kazao je u uvodnom izlaganju da u BiH najviše rade na promociji energetske efikasnosti i obnovljnih izvora energije.

"U okviru 7. Savjetovanja nastojat ćemo da temu daljinskog grijanja podignemo na jedan veći nivo. Važna je jer su evropske direktive uključile ovu oblast kao jedan od najvažnijih energetskog sektora", istakao je on.

Najavio je da će u narednih mjesec dana biti implementirana platforma na kojoj će biti dostupni svi podaci o potencijalima kogenerecije u sistemima daljinskog grijanja.

Inače, Savjetovanje je događaj koji CETEOR Sarajevo tradicionalno organizuje svake dvije godine i to od 2007. godine i koji je prvi u BiH ponudio platformu za diskusiju o energijskoj efikasnosti (EE) i obnovljivim izvorima energije (OIE).

Događaj je ponovo potvrdio da je potreba za razmjenom stručnih iskustava iz aktuelne oblasti i dalje u porastu i da je nastavak tradicije organizovanja Savjetovanja, događaj koji se željno očekuje.  

S.B.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti