Održan 26. Business cafe: Zadovoljstvo je u realnim ciljevima biznisa

03.10.2019. 10:31 / Izvor: Akta.ba
Održan 26. Business cafe: Zadovoljstvo je u realnim ciljevima biznisa

Govornici su bili Jasmin Ahmić vlasnik kompanije Dizart i Zerina Gegić vlasnica kompanije Zizza doo .

 

U srijedu 02.10.2019. održan je 26.Business cafe u Sarajevu.

Govornici su bili Jasmin Ahmić vlasnik kompanije Dizart i Zerina Gegić vlasnica kompanije Zizza doo .

Zerina Gegić je mlada poduzetnica koja je još tokom studiranja na ekonomskom fakultetu, odlučila da pokrene vlastiti biznis ručnu proizvodnju obuće. "Nedavno sam upisala Master kurs u oblasti Fashion Business na Istituto Europeo di Design u Firenci (Italija) kako bih nadogradila svoj znanje s ciljem unapređenja biznisa,", kazala je Zerina.

Na upit kako se nosi sa izazovima žene u biznisu Zerina je rekla "Od početka sam znala da me čeka težak put, sa puno prepreka i odricanja ali to je dio svakog posla. Kada radite posao koji volite, onda se te prepreke čine lakšima. Svako ima periode u životu u kojima ne ispunjava ono što je zamislio. Ja se tada prisjetim zašto sam započela ovaj posao, zašto ga volim i svih uspjeha koje sam postigla i prepreka koje sam prevazišla. Na taj način skupim snagu i  dobijem vjetar u leđa."

Zerinina želja je da napravi pravi bosanskohercegovački brend koji će se izvoziti.

Na pitanje o planovima za budućnosti rekla  je da u planu plasiranje ZiZZa obuće na tržište u Zagreb i Beograd te da zbog nedostatka majstora za ručnu izradu obuće planira organizirati edukaciju za mlade koji bi radili i sačuvali tradiciju.

Drugi govornik bio je Jasmin Ahmić. "Od malih nogu bio sam poduzetan i još kao srednjoškolac počeo sam praviti kuhala za vodu i prodavat po mahali. Radim ono što volim i zbog toga ne gledam to kao na neki biznis nego uživanje. Prije više od deset godina počeli smo sa proizvodnjom cnc mašina i lasera. Proizvode uglavnom izvozimo i nisam imao potrebe za  medijskim eksponiranjem. Moja reklama je zadovoljan klijent", kazao je Ahmić. 

Tokom svog gostovanja naglasio  je da dosta vremena gubi na administraciju i da je to ono zbog čega je i sam želio odustati od nekih projekata ma kako dobri i korisni bili za društvo i državu. 

Prije godinu dana neko je u medijima spmenuo da se u BiH proizvode cnc mašine i od tada je počelo interesovanje i od strane države za moj rad. Dobio sam ponudu od općine Novi Grad  da radim edukacije rada na mašinima koje proizvodim i to je trenutno što radim i što me ispunjava. 

"Osim cnc mašina i lasera trenutno je u razvoju i projekat sa robotima te su već jkupili jedan robot na kojem rade", kazao je Ahmić.

Na upit da li je imao padova kao poduzetnik, Ahmić je rekao da nije jer iz svake situacije je nešto naučio i izvukao najbolje. 

Za kraj svog gostovanja Ahmić je mladim poručio da bez obzira šta vas uče gledajte da vaši ciljevi budu realni u suprotnom nikad nećete biti zadovoljni.

Business cafe je regionalni event koji  dijeli praktično znanje, uvezuje potencijalne poduzetnike i poduzetnike  te kreira pozitvno poduzetničko okruženje.

Na kraju eventa organizatori su se zahvalili svojim sponzorima na podršci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti