Oporezivanje dividende: Destimulirajuća mjera koja prijeti poslovnom ambijentu

14.10.2019. 12:26 / Izvor: Akta.ba
Oporezivanje dividende: Destimulirajuća mjera koja prijeti poslovnom ambijentu

Uvođenje ovog poreza će za investitore biti jedna jako destimulirajuća mjera koja može prouzročiti nekoliko stvari.

Nacrtom zakona o porezu na dohodak u FBiH predviđene su značajne izmjene.

Jedna od njih je da nova zakonska rješenja predviđaju oporezivanje dividende i štednje u FBiH, o čemu se već duže vrijeme diskutuje.

Uvođenje ovog poreza će za investitore biti jedna jako destimulirajuća mjera koja može prouzročiti nekoliko stvari, ističe za portal Akta.ba Željko Raguž, direktor Sektora za ekonomske i pravne poslove u Privrednoj komori FBiH, napominjući da se radi o njegovom ličnom mišljenju, a ne stavu Komore.

"Neoporezivanje isplata dividendi, do sada je bila jako važna konkurentska prednost Bosne i Hercegovine kao investicijskog odredišta. Ako se uvede navedeni porez, to će biti jedan minus više u nepreglednom nizu minusa koji pogoršavaju okruženje za poslovanje, tako da ćemo u nekom  od idućih izvještaja o lakoći poslovanja i privlačnosti ambijenta pasti još niže na ljestvici", ističe Raguž.

Ukoliko se usvoje predloženi amandmani na oporezivanje dividendi, naš sagovornik smatra će to za posljedice imati masovan "bijeg" kapitala iz poduzeća prije početka primjene zakona i ponovno vraćanje novca u poduzeća u obliku pozajmica vlasnika, što će narušiti bonitet poduzeća koja to budu radila jer će im se povećati zaduženost a smanjiti kapital.

"Ova mjera prouzročit će manji broj novoosnovanih poduzeća, nego do sada, jer će investitori ukalkulirati ovu činjenicu prilikom odluke o investiranju i tražiti povoljniju poreznu jurisdikciju za poslovanje. A takva nije daleko, odmah prekoputa u Republici Srpskoj", naglašava Raguž.

Kako u RS nema toga poreza na isplate udjela u dobiti i dividende, mnoga poduzeća koja isplaćuju svoju dobit vlasnicima će prebaciti svoja sjedišta u RS, čime će proračuni u FBiH ostati bez dijela prihoda od poreza na dobit, a RS će od toga profitirati.

Inače, najavljene zakonske izmjene ne predviđaju samo oporezivanje dividende nego i svih prihoda od kapitalne dobiti, a o koliko se korjenitoj promjeni radi Raguž smatra da još nismo ni svjesni. 

"Prema predloženom oporezovat će se i svaka dobit koja se ostvari na burzi, što će zakucati na dno ionako nelikvidno tržište kapitala u FBiH, zatim prilikom prijenosa udjela u društvima ograničene odgovornosti ukoliko prodavatelj ostvari kapitalnu dobit i ona će biti oporezovana što će isto tako destimulirajuće djelovati na gospodarstku aktivnost", zaključuje on.

S druge strane, ukoliko se ne usvoji prijedlog da prihodi po osnovu dividendi ili udjela u dobiti budu neoporezivi, Udruženje poslodavaca FBiH predlaže alternativu da se dividenda oporezuje sa stopom od 10% u momentu isplate.

Kako razlog navode da dohodak od ulaganja kapitala po osnovu dividende/udjela u dobiti bi trebao da se oporezuje sa stopom do najviše 10%, a nikako stopom od 20% koja onda narušava mogućnost domaće akumulacije kapitala u odnosu na inostranu koja je u pravilu oporeziva sa 5%. 

Osim toga, ako je pravno lice već platilo porez na dobit u FBiH u iznosu od 10% onda je dodatna stopa poreza na dohodak od ulaganja od kapitala poosnovu dividendi od još dodatnih maksimalnih 10% na isti izvor dohotka dovoljna. Poslodavci smatraju i da je predložena visoka stopa diskriminatorna prema domaćim vlasnicima kapitala u odnosu na inostrane ulagače u FBiH koji u većini slučajeva plaćaju niže stope na isplatu dividende.

Podsjetimo, usvojenim socioekonomskim reformama na posljednjoj sjednici Vlade FBiH definisano je da će dva entiteta uskladiti zakone o porezu na dobit kako bi dodatno potaknule investicije u proizvodnju roba i usluga i nastavit s usklađivanjem svojih poreznih zakonodavstava, uključujući stope oporezivanja dividendi.

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti