Konferencija Tech Hosted by Lanaco - Mladi vide svoju perspektivu u IT sektoru

18.10.2019. 14:57 / Izvor: Fena
Konferencija Tech Hosted by Lanaco - Mladi vide svoju perspektivu u IT sektoru

Petog dana "Tech Hosted by LANACO" konferencije, istakao je da IT sektor kako u Bosni i Hercegovini tako i šire postaje vodeći privredni sektor i prema obimu prihoda.

Brojne su mogućnosti u sektoru informacijskih tehnologija (IT), koji je u velikoj ekspanziji i mladim ljudima pruža značajne mogućnost – ocijenio je danas profesor Elektrotehničkog fakulteta u Banjoj Luci Branko Blanuša.

Petog dana "Tech Hosted by LANACO" konferencije, istakao je da IT sektor kako u Bosni i Hercegovini tako i šire postaje vodeći privredni sektor i prema obimu prihoda koji donosi, ali i izvoznom proizvodu.

"Mogućnosti su velike u ovoj oblasti i mladi ljudi mogu da ostanu da rade i na ovim prostorima", rekao je Blanuša i naglasio da IT sektor daje mogućnost za one koji su kreativni da pokrenu vlastiti biznis, što bi trebalo da kroz subvenicije prepoznaju i nadležne vlasti, imajući u vidu prihode iz IT industrije.

Ukazuje i da smo na pragu četvrte industrijske revolucije, u kojoj će biti dominatno znanje, kreativnost, sposobnost...

Svoje znanje i ideju o izradi komunikacionog nano-satelita na ovoj konferenciji je predstavio 13-godišnji Dejan Lukić iz Bosanskog Broda.

Dejan se bavi programiranjem i dizajniranjem satelita, a jedan od njih, onaj komunikacijski, "prošao" je i na konkursu, koji je raspisala NASA.

"Radi se o satelitu koji će biti u niskoj zemljinoj orbiti i pružat će internet konekciju širom svijeta", rekao je Dejan, koji priča da ga je uvijek interesovao IT sektor.

Ovaj mladi stručnjak iz vlastitih sredstava finansira svoj projekt, od programiranja do dizaniranja sateliteta.

"Ne volim pretjerano razmišljati o budućnosti, ali vidim se u svemu ovome", rekao je Dejan.

Poslednji dan "Tech Hosteda" posvećen je predstavnicima akademske zajednice i studentima, čime žele, kako su istakli organizatori, da naprave studentsku mrežu u BiH te čuju njihova mišljenja, ali i šta su im problemi. Cilj je također i povezati privrednike, akademsku zajednicu i predstvanike nadležnih organa vlasti.

Jedna od studentica, Melissa Memić, je istakla da se IT razvija iz dana u dan te da se prepoznala u tom sektoru u kojem vidi svoju perspektivu.

Melissa pohađa prvu godinu Fakulteta informacijskih tehnologija u Mostaru, a, kako kaže, konferencija poput ove u Banjoj Luci omogućila joj je da se upozna o novim rješenjima u IT oblasti.

Banja Luka je u proteklih pet dana bila mjesto okupljanja stručnjaka iz IT svijeta tokom pete multivendorske konferencija "Tech Hosted by Lanaco".

Učesnici su imali priliku da se upoznaju o aktuelnostima iz oblasti: Security, Big Data, IoT, Artificial Intelligence, Cloud, Data Infrastructure, Blockchain, Data Centers te brojnim drugim novitetima koje donose svjetski IT lideri i tehnološki stručnjaci kao što su: Microsoft, Cisco, Dell EMC, Oracle, Kaspersky, Fortinet, Lenovo i brojni drugi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti